Gå til sidens hovedinnhold

Milliardærboom i Russland

Antallet milliardærer økte med 65 prosent i Russland i fjor.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Russland har 101 milliardærer, og de er gode for like mye som halve landets BNP, skriver realtid.se onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Antallet er en markant økning fra 2006, da Russland hadde 61 milliardærer.

Ligaen ledes av 40 år gamle Oleg Deripaska. Med en formue på nærmere 219 milliarder kroner, er han en av verdens rikest menn.

Deripaska er gründer av det verdensledende aluminiumselskapet United Co. Rusal.

Takket være stigende priser på metall, og store investeringer på områder som konstruksjon og bilproduksjon, har Deripaskas formue nesten doblet seg. På ett år har den økt med hele 89 prosent.

Chelseaeier
På en god andreplass finner man Roman Abramovich, eieren av det engelske fotballaget Chelsea. 41-åringen har en formue på over 125 milliarder kroner, en økning fra 2006 på 9,5 prosent.

Videre nedover på lista ligger milliardærene Vladimir Lisin (Novolipetsk Steel), Mikhail Fridman (Alfa Group) og Alexei Mordashov (Severstal). Alle tre klatret på rankingen i fjor, og sitter på formuer rundt 120 milliarder kroner.

Putinmilliardærer
Tolv medlemmer av det russiske parlamentet er milliardærer, og de fleste av disse er Putintilhengere. Den rikeste av dem er Gazmetall- mannen Andrei Skohn som er god for rundt 32 milliarder kroner.

Ensom kvinne
Eneste kvinnelige milliardæren i Russland er Yelena Baturina. Hennes formue er på 38 milliarder kroner, noe som plasserer henne på 27. Plass på listen over Russlands rikeste.

800 prosents økning
På fem år har de russiske milliardærenes sammenlagte rikdom økt mer enn 800 prosent. Nå er totalen oppe i nærmere 4 300 milliarder kroner. Dette er det samme som halve Russlands bruttonasjonalprodukt.

Russland er verdens største eksportør av handelsvarer, og økningen i rikdommene kommer av, ifølge eksperter, at landet opplevde sitt tiende år på rad med økonomisk vekst i fjor. I løpet av 2007 ble det tegnet aksjer for 180 milliarder kroner i russiske selskaper.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin