Milliardbløffen grønne sertifikater

Foto: Nasa (Nasa)

Grønne sertifikater kan koste norske kraftkunder milliardbeløp uten å gi noen klimanytte.

22.10.09 11:31

Norge inngikk nylig en avtale med Sverige om såkalte grønne sertifikater. Problemet er bare at så godt som all norsk kraftproduksjon er miljøvennlig vannkraft, og at effekten blir en straffeskatt for norske forbrukere - uten noen betydning for norske klimagassutslipp.

Les også tidligere blogg:Straffeskatt for grønn strøm?

Enkelt forklart får produsenter av miljøvennlig kraft såkalte grønne sertifikater, og disse pålegges kjøperne av kraft å betale for. Dermed øker strømregningen for forbrukerne uten at det får noe å si for de 131 GWh vannkraft som produseres per måned, mot en totalproduksjon i Norge på 134 GWh.

Nettavisen har tidligere være kritisk til dette samarbeidet med Sverige, og vi har spurt hvorfor norske kraftforbrukere skal få en straffeskatt på 1.000 - 2.000 kroner i året.

Nå har to forskere i Statistisk Sentralbyrå studert ordningen, og konklusjonen er knusende: Grønne sertifikater vil ikke redusere klimagassutslipp, er deres konklusjon.

Det er sjelden SSBs forskere raljerer med et offentlig forslag, men her tar de bladet fra munnen: «Resultatet kan bli dyr og formålsløs moro i milliardklassen», skriver fagdirektør Torstein Bye i Statistisk Sentralbyrå og professor Michael Hoel ved Universitetet i Oslo i siste nummer av Samfunnsøkonomen.

Forskerne mener at de grønne sertifikatene innebærer subsidiering i milliardklassen, og påpeker at det ingen steder er gjort forsøk på å vise hva dette vil gi av reduserte utslipp (null effekt, ifølge forskerne).

Les hele artikkelen her: Grønne sertifikater - dyr og formålsløs moro

De lanserer et alternativt forslag: Å kjøpe utslippskvoter og kaste dem!

Med dagens pris på utslippstillatelser i det europeiske kvotemarkedet, kunne Norge for hver 1,2 milliarder i subsidie alternativt ha kjøpt 10 million tonn utslippstillatelser (nesten 20 prosent av Norges utslipp) og kaste disse. Dette ville redusert Europas utslipp tilsvarende, skriver de to SSB-forskerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.