RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardene forduftet

Sist oppdatert:
Investorer måtte bare se på at milliardene forsvant.
Kontoene ble mindre idet aksjeverdiene raste. Investorene måtte bare se milliardene forsvinne fra Oslo Børs onsdag. Totalt ble verdiene redusert med godt over 47 milliarder kroner i det hovedindeksen endte ned 2,17 prosent til 484,83 poeng.

Fallet er ikke noe særnorsk fenomen. Det kommer etter at bekymringer for kredittmarkedet spredte seg forrige uke. Allerede da fikk aktørene en børssmell på 6,7 prosent, og hovedindeksen har ikke vært lavere siden midten av juni. Dermed er ikke fallet så veldig dramatisk. Likevel er det bittert for spekulantene som ser verdiene svinne hen.

Selskapene i John Fredriksen-sfæren var blant de selskapene som ble hardest rammet. Fiskeoppdretterne i Marine Harvest falt 6,65 prosent til 6,88 kroner, mens riggselskapet SeaDrill endte ned 5,05 prosent til 112,75 kroner. Tørrbulkrederiet Golden Ocean Group endte dagen med et fall på 5,14 prosent til 25,85 kroner. Tankrederiet Frontline falt 2,18 prosent til 269 kroner og Golar LNG falt 4,29 prosent til 100,50 kroner.

Bekymringene knyttet til kredittmarkedet kommer etter problemer med de såkalt subprime-lånene i USA. Dette er lån som er gitt til de med svakest betalingsevne, som ofte har betalingsanmerkninger og dermed ikke er kredittverdige. Store banker og fond som er eksponert i disse lånene står i fare for å ta tap og det er frykt for at dette slår ut på resultatene. Usikkerheten bidrar også til at investorenes risikoappetitt endres. Kravene til avkastningene øker og det slår rett ut i aksjemarkedet.

Det var tre utenlandske meglerhus som dominerte selgersiden på Oslo Børs onsdag. UBS sto bak 33 prosent av nettosalget og fikk følge av Credit Suisse First Boston og Merrill Lynch bidro til 15,6 og 13,6 prosent av nettosalget.

Totalt endte 153 aksjer i rødt, mens kun 18 kunne glede seg over oppgang. 97 aksjer forble uendret.

Jens Ulltveit-Moe solgte seg ned i Petroleum Geo Service. Totalt solgte finansmannen aksjer for 326 millioner kroner og reduserte beholdningen med 2.325.000 aksjer til en eierandel på 5,25 prosent.

Blant de virkelige tungvekterne falt Statoil 1,72 prosent til 171 kroner, mens Norsk Hydro endte ned 1,99 prosent til 221,50 kroner. Telenor endte ned 2,56 prosent til 104,50 kroner, mens REC og Orkla falt 2,79 prosent til 226,50 kroner og 1,35 prosent til 110 kroner.

Stein Erik Hagen fikk fart på tørrbulkrederiet Belships etter at hans familieselskap Canica kjøpte seg opp. Canica betalte 70,7 millioner kroner, og eier nå rundt 15,79 prosent av aksjene i Belships. Kjøpet ga en oppgang på 21,40 prosent til 27,80 kroner og sendte Belships til topps blant vinnerne.

TeleComputer steg 5,88 prosent til 27 kroner, men på et heller lavt volum.

Kongsberg Gruppen meldte om en ordre verdt 100 millioner kroner og det sendte aksjen opp 3,74 prosent til 235,50 kroner.

Verst hadde aksjonærene i Funcom det. Aksjen falt 7,11 prosent til 35,30 kroner. 24SevenOffice falt 6,67 prosent til 11,20 kroner.


Volatilt i USA

Futurer var klart negativer, men investorer på Wall Street klarer ikke å bestemme seg.

Indeksene svinger mellom rødt og blått. Etter en times handel står S&P 500-indeksen nesten flatt, opp 0,03 prosent til 1.455,73 poeng. Nasdaq-indeksen faller 0,28 prosent til 2.539,13 poeng, mens Dow Jones-indeksen klatrer 0,18 prosent til 13.236,21 poeng.

- Vi har en ordentlig motsetning her, sier Art Hogan, sjefsstrateg hos Jefferies & Co. i New York, til Marketwatch.

- Når markedet fokuserer på det fundamentale, som makrotall og sterke resultater, som det gjorde mandag og tidlig tirsdag stiger det. Men hvis det fokuserer på energi og kreditt, faller det. Det er derfor vi har så mye volatilitet, forklarer Hogan.

- Akkurat nå vinner frykten for det ukjente. Men det er like god sjanse for at vi er opp på slutten av dagen, som at vi er ned, påstår Hogan.

Indeksen hjelpes av at matcarekjempen Kraft Foods og mediegiganten Time Warner begge kommer med kvartalstall over forventningene.

Frykten for virkningen av hendelsene i kredittmarkedet har gitt ringvirkninger for børsene i hele verden nedover. Faren er at likviditeten i markedet skrumper helt inn og investorene trekker midler ut. Avkastningskravene øker i takt med risikoen og det slår rett ut i aksjemarkedet.

Det er igjen subprime-lånene som skremmer etter at Macquarie, Australias største meglerhus, melder om tap på to av fondene sine og det er særlig innen segmentet for høyrisikolån at de advarer. Det er i denne kategorien at de står i fare for å tape inntil 25 prosent på investeringene.

Etter børsslutt tirsdag meldte finanskjempen Bear Stearns at de har stanset all handel i ett av sine fond. Tidligere har det samme finanskonsernet tapt store beløp på to andre fond, og hindrer nå investorene i å ta penger ut av fondet.

I oljemarkedet venter aktørene på dagens lagerrapport fra de amerikanske myndighetene. Blant analytikerne er det ventet at råoljelagrene falt den siste uken, men at både bensin og destillatlagrene viser en vekst. Når det gjelder raffinerienes produksjonskapasitet er det ventet at denne økte og tar unna en del av etterspørselen etter bensin og annet drivstoff.

Tirsdag satte kontraktene på WTI-oljen ny rekordnotering, men faller tilbake onsdag ettermiddag. Frontkontraktene omsettes for 77,81 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Ansettelsesveksten i privat sektor i USA økte med 48.000 i juli, viser en arbeidsrapport fra ADP. Dermed antyder tallene at sysselsettingen uten jordbruket vil være godt under forventningene på 133.000.

Sammen med en forventet jobbvekst innen det offentlige på 25.000 antyder onsdagens rapport fra ADP at sysselsettingen utenfor jordbruket vil havne på 73.000 i juli. Den endelige fasiten kommer fredag da det amerikanske arbeidsdepartementet vil fortelle den offisielle utviklingen i juli.

Nedgangen skyldes at det dårlige boligmarkedet og de høye bensinprisene har fått innvirkning på forbruket og dermed behovet for ansettelser.


USA i rødt

New York ligger an til å falle fra start, men har reist seg fra bunnen.

Aksjefuturene tar seg noe inn, men er fortsatt entydige. For de viktigste nøkkelindeksene er futurene helrøde.

Nasdaq-futuren faller 0,50 prosent rett før handelen på Wall Street åpner, mens S&P 500-futuren peker ned 0,51 prosent. Dow Jones Indicative faller 0,29 prosent.

Frykten for virkningen av hendelsene i kredittmarkedet sender børsene i hele verden nedover. Faren er at likviditeten i markedet skrumper helt inn og investorene trekker midler ut. Avkastningskravene øker i takt med risikoen og det slår rett ut i aksjemarkedet.

Det er igjen subprime-lånene som skremmer etter at Macquarie melder om tap på et av fondene sine og det er særlig innen segmentet for høyrisikolån at de advarer. Det er i denne kategorien at de står i fare for å tape inntil 25 prosent på investeringene.

Bear Stern har stanset all handel i ett av sine fond. Tidligere har det samme finanskonsernet tapt store beløp på to andre fond, og hindrer nå investorene i å ta penger ut av fondet.

Ansettelsesveksten i privat sektor i USA økte med 48.000 i juli, viser en arbeidsrapport fra ADP. Dermed antyder tallene at sysselsettingen uten jordbruket vil være godt under forventningene på 133.000.

Sammen med en forventet jobbvekst innen det offentlige på 25.000 antyder onsdagens rapport fra ADP at sysselsettingen utenfor jordbruket vil havne på 73.000 i juli. Den endelige fasiten kommer fredag da det amerikanske arbeidsdepartementet vil fortelle den offisielle utviklingen i juli.

Nedgangen skyldes at det dårlige boligmarkedet og de høye bensinprisene har fått innvirkning på forbruket og dermed behovet for ansettelser.


Oslo Børs i fritt fall

To dager med opptur gjorde at mange var i ferd med å friskmelde Oslo Børs. Det viser seg å være for tidlig. Drevet av fornyet skepsis i kredittmarkedene raste børsene i Asia og USA. Sommerforkjølelsen i aksjemarkedet har dermed vendt tilbake.

Onsdag starter grufullt for investorene som må se at hovedindeksen faller 2,10 prosent til 485,15 poeng.

Nedturen i finansmarkedene startet i USA da frykten for kredittmarkedene igjen ble for fremtredende for investorene. Igjen er det bekymringer til subprime-lånene som får skylden. Dette er lån som er gitt til personer med svak kredittverdighet og tendensen fra utlånerne er at disse ikke klarer å betale for seg. Mislighold av lån og fraværende inn- og avbetalinger gjør at bankene og finansinstitusjonene advarer mot følgene.

I USA falt de viktigste nøkkelindeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 henholdsvis 1,10 prosent, 1,43 prosent og 1,26 prosent. Asia fulgte opp og den brede indeksen til Morgan Stanley Capital International var onsdag morgen ned hele 2,6 prosent. I Sør-Korea ble Samsungs fall for kraftig og sendte Kospi-indeksen 4,8 prosent. Ikke siden mai 2004 har indeksen fått mer juling.

I Oslo er tonen også negativ. Totalt faller hele 99 aksjer, mens kun 6 aksjer viser en oppgang. Rundt 163 er uendret sammenlignet med gårsdagens sluttkurser.

De virkelige tungvekterne leder an i nedturen. Solenergiselskapet REC faller 3,65 prosent til 224,50 kroner og bidrar til å senke Orkla 2,02 prosent til 109,25 kroner. Telenor faller 2,10 prosent til 105 kroner.

Tirsdag snuste oljeprisen i USA på tidligere rekorder og endte på det høyeste nivået siden 1983. Selv om Europa ikke klarte å følge opp i rekordkjøret holder oljeprisen seg høy på råvarebørsen i London. Forventninger til dagens oljelagerrapport fra de amerikanske myndighetene gjør at kontraktene holder seg høye i London. Et fat nordsjøolje med levering i september omsettes for 76,80 dollar.

Oppgangen i oljeprisen bidrar til at Statoil og Norsk Hydro foreløpig ikke leder an i nedgangen. Fusjonskameratene må likevel godta en nedtur på 1,58 prosent til 171,25 kroner og 1,44 prosent til 222,75 kroner.

Seismikkselskapet PGS faller 2,51 prosent til 136 kroner. Styreformann Jens Ulltveit-Moe har gjennom selskapet Umoe Shipping and Energy solgt 2.325.000 aksjer til 140,3738 kroner. Dermed kan finansmannen putte 326 millioner kroner på konto, og sitter fortsatt med 5,25 prosent av de utestående aksjene i PGS.

Wilh. Wilhelmsen la frem sitt resultat for andre kvartal onsdag morgen. Aksjen steg 1,77 prosent til 230,50 kroner i det handelen kom i gang. Oppgangen kommer etter at den maritime gruppen overgikk forventningene og fjorårsresultatet, men sier at de fortsatt har utfordringer i det sterke markedet.

Venter kraftig fall

Meglerhusene er enige i at Oslo Børs vil følge USA og Asia ned onsdag morgen. Til tross for at oljeprisen flørtet med rekordene tirsdag og holder seg stabilt høy er ikke det nok for å hindre et børsfall i det norske aksjemarkedet.

- Med svake utenlandske markeder vil Oslo Børs åpne ned i dag, skriver Terra Securities på sine sider onsdag morgen.

Analytiker Roger Berntsen i NetFonds tar mer i og spår i sin oppdatering at Oslo Børs vil åpne kraftig ned. Ifølge hans modeller kan vi vente oss et fall på hele 2,2 prosent

Tonen er riktignok lystigere i Orion Sercuriites.

- De brede amerikanske indeksene endte ned i går på fornyede subprime-bekymringer. For Oslo Børs er det imidlertid et plaster på såret at oljeprisen steg med over en dollar, skriver meglerhuset.

Uroen begynte i USA der de viktigste indeksene falt markant mot slutten av handelen. En god start ble trosset da bekymringer i kredittmarkedet smittet over på aksjemarkedet.

Dow Jones falt 1,10 prosent til 13.211,99 poeng, mens Nasdaq raste 1,43 prosent til 2.546,27 poeng og S&P 500 endte ned 1,26 prosent til 1.455,27 poeng.

Asia tok opp tråden og det medførte til at fall for den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International på rundt 2,6 prosent onsdag morgen.

Børsras i Asia

Av: Gulbrand Øverbye
Det amerikanske kredittmarkedet slår tilbake med full styrke. Finansinstitusjoner og eksportører leder an børsraset.

USA snudde oppgang til fall tirsdag, etter at American Home Mortage Investment sa de ikke hadde penger til lån de hadde lovet å gi. Dermed er problemene med det amerikanske kredittmarkedet, som utløste fallet i forrige uke, igjen på dagsorden. Problemene knytter seg til såkalte subprimelån, lån gitt til dårlige tilbakebetalere, som finansinstitusjonene har vært for rundhåndete på å gi ut.

Morgan Stanleys Asia-indeks raser hele 2,6 prosent. Alle sektorer har betydelige fall.

- Markedet har undervurdert omfanget og dybden i de amerikanske subprimeproblemene, sa Leslie Phang, forvalter ved Commonwealth Private Bank i Singapore.

- Det kan være flere eksplosjoner i horisonten, og det gjør folk mer risikoaverse.

Australias største meglerhus, Macquarie, får merke dette. De har uttalt at de kan komme til å tape opptil 25 prosent av høyrisikomidlene sine. Finanshuset detter 9,8 prosent.

- Spørsmål som før var spesifikke for Amerika strømmer nå gjennom resten av verden, sa Hans Kunnen, forvalter ved Colonial First State Global Asset Management i Sydney, til Bloomberg News.

- Folk er nervøse fordi Macquarie ser ut som selskapene som har blitt påvirket i USA, påpeker Kunnen.

Kospi-indeksen i Sør-Korea styrter ned enorme 4,8 prosent, det største fallet siden mai 2004. Indeksen dras ned av Samsung Electronics som tryner 5,7 prosent. Investorer er redde for at kredittproblemene i USA vil gå utover salget til landets største eksportør.

Nikkei 225-indeksen i Japan detter 2 prosent til 16.900,84 poeng. Også de japanske eksportørene for unngjelde, de plages av sterkere yen mot dollar.

Ellers får japanske finansinstitusjoner unngjelde, etter svake tall. Mizhuo, Japans nest største långiver, raser 10 prosent etter at resultatet falt med 50 prosent. Også Japans største bank, Mitsubishi Financial Group, skuffer stort med et resultatfall på 31 prosent. Aksjen faller 4,7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere