RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliarder å spare på strømsparing

Foto: Colourbox (Colourbox)
Sist oppdatert:
Norske husholdninger kan spare strøm for 3,7 milliarder kroner – hver eneste år.

Det viser en rapport som Sintef Byggforsk har utarbeidet for Enova.

Sparepotensialet for norske boliger er nemlig beregnet til 3,7 TWh. Med en strømpris på én krone per kWh, gir det dermed en mulighet for å spare 3,7 milliarder kroner.

Skift vinduer

Det kan lønne seg å starte med vinduene.

Selv om vinduene i en vanlig bolig bare utgjør fem til ti prosent av boligens ytterflate, kan de stå for inntil 40 prosent av varmetapet.

Enova anbefaler at du skifter til 3-lags lavenergivinduer med U-verdi 1,0 eller lavere. U-verdien forteller hvor mye varmetap det er gjennom vinduet. Jo lavere U-verdi, jo bedre isolasjonsevne.

- Hvis du bor i en bolig med isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet eller eldre, bør du vurdere å bytte vinduer. Hvis du skal pusse opp eller rehabilitere, bør du vurdere å bytte vinduer, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Lightertesten

- Hvis du lurer på hva slags vinduer du har hjemme, kan du ta lightertesten, anbefaler seniorrådgiveren i Enova.

- Tenn lighteren eller et stearinlys og hold dette tett opp til glasset, helst når det er mørkt ute. Se på skrå inn mot vinduet. Har du to lags glass vil du se et speilbilde av fire flammer, to og to sammen. Hvis du ser seks flammer, har du et 3- lags vindu.

Isolering

God isolering er også viktig for å spare strøm. Ved å etterisolere, reduserer du varmetap fra vegger, vinduer og dører betraktelig, noe som igjen reduserer strømforbruket med om lag 20 prosent.

De fleste hus som ble bygget før 1985, er dårlig isolert. Hvis du bygger hus i dag, krever forskriftene at du har et 25 centimeter tykt isolasjonslag i veggene og 30-35 centimeter isolasjon på kaldloft.

I boligene som ble bygget i 1960-, 1970- og 1980-årene ble det bare benyttet ti centimeter isolasjon.

Bedre bo-komfort

- Å etterisolere gjør at boligen holder på varmen. Noe som øker bo-komforten, reduserer energikostnadene og sparer miljøet. En godt isolert bolig øker samtidig verdien på boligen, sier Roar Hugnes.

- Men husk: å isolere uten vindsperre er som å ta på seg en varm ullgenser en stormfull dag; kaldluften blåser tvers igjennom og du vil fryse. Riktig og fagmessig utført tetting er svært viktig uansett om jobben gjelder nybygging eller rehabilitering av eldre bolig.

Sjekk loftet

Å foreta etterisolering av loftet er en relativt enkel operasjon, men effekten er stor.

Investerer du i 10.000 kroner i ekstra isolasjonsmateriale på loftet, viser beregninger at du i løpet av tre år har tjent pengene tilbake i form av lavere strømutgifter.

- Du har kanskje sett istapper som henger ned fra takrenner på boliger? Dette viser at loftet er dårlig isolert. Den innvendige varmen stiger opp på loftet og varmen smelter snøen på taket, som igjen danner istappene, sier Hugnes. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere