RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliarder forsvant i mørket

Sist oppdatert:
Rundt 40 milliarder kroner rant bort under børsfallet tirsdag.
Investorene ble straffet kraftig på børsen. Dagen som startet svakt ble stadig verre. Fasiten viser en nedgang på 1,98 prosent til 455,65 poeng. Nedturen kommer i tillegg til mandagens fall på 0,4 prosent.

Dermed har Oslo Børs fått en veldig svak start på uken. Igjen er det de råtne lånene (subprime) i USA som får deler av skylden. Drevet av det svake boligmarkedet i USA har de med dårligst betalingsevne fått problemer med å innfri låneforpliktelsene. Problemene har forplantet seg til utlånerne og dem som er eksponert mot dette markedet. Usikkerheten har medført en tillitskrise i kredittmarkedet som har smittet over på andre deler av finansmarkedet.

Investorene her i Norge har merket dette særlig i aksjemarkedet. Nervøsiteten har spredt seg til alle verdens børser. I forrige uke så det lysere ut, men starten på denne uken gir en vond smak i munnen for de som satser på aksjer. Mandag kom det svake boligtall fra USA og det ble fulgt opp med dalende tillit blant forbrukerne tirsdag. I tillegg ble tre viktige finanskonsern nedgradert av Merrill Lynch på grunn av usikkerhet rundt låneporteføljen.

Rundt 40 milliarder kroner forsvant i børsuroen som rammet bredt, og det ble ikke bedre da oljeprisen snudde ned. Tillitskrisen i kredittmarkedet rammer også oljemarkedet. Faren er at misligholdte lån skal slå ut på veksten i verdensøkonomien, siden forbruket i USA står i fare for å bli rammet. Ellers følger oljemarkedet med på orkansituasjonen i Mexicogolfen og venter spent på oljelagerutviklingen i USA. Onsdag kommer de ukentlige oljelagertallene fra de amerikanske myndighetene.

Statoil falt 2,31 prosent til 158,75 kroner og fikk følge av fusjonskameraten Norsk Hydro som endte ned 2,38 prosent til 205 kroner. Hydro kunne tirsdag melde at de har fått tildelt 13 nye lisenser i den amerikanske delen av Mexicogolfen og sammen med Statoil har de to fått tildelt 49 lisenser de siste to ukene. Markedet er skeptisk til om de betaler for mye for lisensene.

REC var en annen aksje som utmerket seg negativt tirsdag. Aksjekursen falt 4,61 prosent til 207 kroner. Solenergiselskapet opplyser at de investerer rundt 80 millioner kroner i en ny solarfabrikk i Sør-Korea og bedrer med kapasiteten. Orkla som er den største eieren i REC falt 2,15 prosent til 91 kroner.

Flere av de oljeavhengige selskapene så også rødt. Aker Kværner ble sendt ned 3,75 prosent til 141,25 kroner, mens seismikkselskapene Petroleum Geo-Service og TGS Nopec ble straffet med en nedgang på henholdsvis 3,20 prosent til 128,50 kroner og hele 5,77 prosent til 94,70 kroner.

John Fredriksens boreselskap Seadrill la mandag ettermiddag frem sitt resultat for andre kvartal. Tirsdag morgen fikk tallene først en god mottagelse, men det holdt ikke helt inn. Aksjen falt 2,75 prosent til 106 kroner.

VMetro var et lyspunkt. Markedet tok godt i mot meldingen om at de kjøper et amerikansk selskap. Teknologiselskapet blar opp rundt 95 millioner kroner for det Micro Memory og skaffer seg dermed bedre posisjon mot kundene. Ellers ble vinnerlisten dominerte av mindre selskaper som steg på liten omsetning.

Exense steg 6,38 prosent til 5 kroner etter at den ble innlemmet i Orions Securities portefølje i forbindelse med Børsspeilet. Det samme gjorde Eitzen Maritime Services som endte opp 3,99 prosent til 3,39 kroner.

Bredt fall i New York

Mandag fikk børsen i New York en svak start på uken. Aksjene falt etter en skuffende rapport om salgsutviklingen av brukte boliger. Det har ikke vært flere usolgte brukte boliger i markedet på nærmere 16 år, og det skuffet et nervøst marked.

Tirsdag faller børsene for andre dag på rad. Den kjente Dow Jones-indeksen faller 0,43 prosent til 13.264,34 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen faller 0,56 prosent til 1.458,62 poeng. Teknologitunge Nasdaq faller 0,60 prosent til 2.545,85 poeng.

Ved råvarebørsen i New York stiger kontraktsprisen på WTI-olje til 72,17 dollar fatet. Samtidig har dollaren svekket seg noe i forhold til euroen og yenen. En dollar koster rundt 5,82 norske kroner.

Et av verdens største meglerhus kutter en rekke av sine kollegaer. Merrill Lynch har senket anbefalingen på aksjene til Citigroup, Lehman Brothers og Bear Stearns. Nedjusteringen kommer etter at estimatene er kuttet for inneværende og neste år, skriver Bloomberg News.

Finansaksjene har falt mest av alle aksjene i de ti industrigruppene som inngår i indeksen S&P 500. Bekymringer knyttet til hvordan tillitskrisen i kredittmarkedet vil slå ut på resultatene til finansselskapene har ført til at denne sektoren har gjort de svakest.

- Det er for tidlig å faktisk kjøpe finansaksjer, sier porteføljeforvalter Peter Sorrentino ved Huntington Asset Management til Bloomberg News.

Forvalteren venter at det vil kommer flere relaterte saker flytende opp til overflaten.

Markedet er ellers avventende til utviklingen innen tilliten blant forbrukerne.

Spenningen stiger i USA

Nytt søkelys på uroen i kredittmarkedet ligger an til å svekke handelen på Wall Street.

Indeksfuturene peker mot en negativ åpning for de tre viktigste nøkkelindeksene. Nasdaq-futuren er ned 0,33 prosent, mens S&P 500-futuren faller 0,44 prosent. Dow Jones Indicative viser også røde tall.

Et av verdens største meglerhus kutter en rekke av sine kollegaer. Merrill Lynch har senket anbefalingen på aksjene til Citigroup, Lehman Brothers og Bear Stearns. Nedjusteringen kommer etter at estimatene er kuttet for inneværende og neste år, skriver Bloomberg News.

Finansaksjene har falt mest av alle aksjene i de ti industrigruppene som inngår i indeksen S&P 500. Bekymringer knyttet til hvordan tillitskrisen i kredittmarkedet vil slå ut på resultatene til finansselskapene har ført til at denne sektoren har gjort de svakest.

- Det er for tidlig å faktisk kjøpe finansaksjer, sier porteføljeforvalter Peter Sorrentino ved Huntington Asset Management til Bloomberg News.

Forvalteren venter at det vil kommer flere relaterte saker flytende opp til overflaten.

Markedet er ellers avventende til utviklingen innen tilliten blant forbrukerne.

Tung børsstart

Hovedindeksen er ned 0,75 prosent til 461,38 poeng.

Nedturen kommer etter at aksjemarkedene i både USA og Asia falt som følge av frykt for ny uro i tilknytning kredittmarkedene. I tillegg kom det skuffende boligtall fra USA og det ble utslagsgivende for børsdagen på Wall Street. Asia fulgte etter USA.

Oljeprisen har hentet seg inn og stiger til over 71 dollar fatet. Ved råvarebørsen i London er handelen i gang og markedet følger nøye med på orkansituasjonen i Mexicogolfen. Det er der noen av de viktigste oljeinstallasjonene i USA befinner seg og for noen år siden førte orkanene til at produksjonen ble rammet.

Statoil faller 0,46 prosent til 161,75 kroner, mens Norsk Hydro er ned 0,60 prosent til 208,75 kroner.

Mandag ettermiddag la Seadrill frem sine tall for andre kvartal, og selskapet leverer bedre enn ventet.

- Resultatet kom inn over estimatene i alle divisjoner, men spesielt innen tender-rigg virksomheten. Ledelsen signaliserer en utfisjonering av brønnservicevirksomheten i løpet av året. Vi har en estimert verdi på 400 millioner dollar eller rundt 5,8 kroner per aksje for denne virksomheten, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport.

Meglerhuset er også fornøyd med at John Fredriksens rigger ikke får flere forsinkelser.

- Med unntak av 4 prosent etter budsjett på West Phoenix var det videre positivt at selskapet unngikk å rapportere om større forsinkelser på nybyggingsprogrammet, skriver de til sine kunder.

Aksjen stiger 0,46 prosent til 109,50 kroner mandag morgen.

Trolltech topper vinnerlisten med en oppgang på 5,77 prosent til 11 kroner, og får følge av Eitzen Maritime Service som klatrer opp 4,29 prosent til 3,40 kroner.

Den dårligste aksjen så langt tirsdag er Block Watne Group som faller 11,63 prosent til 38 kroner

Asia faller på risikolån

De asiatiske børsene faller etter ny bekymring for risikolån. Singapores DBS Group meldte tirsdag at de har mer lavrisikolån enn tidligere meldt, og banken er bekymret for konsekvensene av et fall i det amerikanske boligmarkedet.

Meldingen fikk banksektoren til å falle i hele Asia. Morgan Stanleys Asia-indeksen falt 0,2 prosent til under 150 poeng, mens Japans Nikkei-indeks falt 0,1 prosent. Alle andre markedene falt også tilbake.

Ellers var en rekke av pengemarkedene under press. I Australia venter traderne på at sentralbanken vil intervenere hvis det blir nødvendig for å stabilisere kreditkostnadene på grunn av amerikanske subprime-tap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere