RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliarder på nye prosjekter

Sist oppdatert:
Mangel på arbeidskraft kan strupe nye prosjekter.
Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller om rekordsterk vekst i investeringene for industri og kraftforsyning. Foreløpige tall for i år viser at summen av nyinvesteringer innenfor industri, bergverksdrift og kraftforsyning vil komme opp i over 40 milliarder kroner.

Det er 23 prosent mer enn nyinvesteringene i fjor, og et høyt nivå historisk sett. Ifølge SSB bidrar en bred oppgang i investeringsnivået kombinert med flere store prosjekter til utvikingen.

Fortsetter opp i 2008

Og investeringsviljen stopper ikke med det første. SSB forteller om en forventet oppgang på 27 prosent til neste år, men det er stor usikkerhet knyttet til anslagene.

Arbeidsledigheten er rekordlav, og på vei nedover. Det kan føre til kapasitetsbegrensninger, eller andre vesentlige endringer i rammebetingelsene, som i sin tur kan føre til at prosjekter kanselleres eller forskyves ut i tid.

Mest i industrien

Det er industrien som står for brorparten av pengebruken. Summen av nyinvesteringer innenfor industrien i 2007 anslås til om lag 25,3 milliarder kroner, 22 prosent over tilsvarende anslag for 2006 og betydelig mer enn i toppåret 1998, skriver SSB. Nye prosjekter innenfor oljeraffinering og kjemisk industri bidrar sterkt til å trekke opp tallene. Til neste år er anslaget for nyinvesteringene hele 31 prosent over 2007.

I kraftindustrien beløper nyinvesteringene seg til rundt 14,2 milliarder kroner i år, 23 prosent over fjoråret. Behov for mer kraft kombinert med omfattende oppgradering og utbygging av distribusjonsnettet forklarer utviklingen for denne næringen. 2008-anslaget antyder ytterligere oppgang i investeringsnivået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere