RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardforlik fra Shell etter reserveskandale (Ny)

Sist oppdatert:
Royal Dutch/Shell betaler en milliard kroner i forlik etter nedskriving av reserver på blant annet Ormen Lange, noe som førte til at toppsjefen Phil Watts gikk. Hydro venter ikke å måtte betale etter nedjusteringer
Oppdatert med kommentar fra Hydro.

Royal Duch/Shell melder torsdag at selskapet har inngått forlik med børsmyndighetene i USA og Storbritannia. Selskapet vil betale 17 millioner pund i Storbritannia og 120 milioner dollar i USA.

Totalt utgjør dette drøyt en milliard kroner. Foreløpig er det snakk om en prinsipiell enighet.

Alt tyder også på at Royal Duch/Shell i tillegg vil være utsatt for en rekke søksmål, for eksempel fra aksjonærer.

Bakgrunnen er at selskapet tidligere i år gjorde kraftige nedjusteringer av sine olje- og gassreserver. Grunnen var at selskapet hadde booket reserver som ikke var påvist med fysiske boringer, noe som er et krav fra blant annet amerikanske børsmyndigheter.

Skandalen førte til at toppsjefen Phil Watts og flere i ledelsen måtte gå av.

En betydelig del av nedjusteringen kom på det norske feltet Ormen Lange.

Hydro venter ikke betaling

Her er Hydro borte i den samme problemstillingen, og det norske selskapet nedjusterte i slutten av juni sin bokføring av påviste reserver på Ormen Lange. Men Hydro kuttet mindre enn det Royal Dutch/Shell gjorde. Statoil har hele tiden bokført disse påviste reservene lavere.

Informasjonssjef Kama Holte Strand i Norsk Hydro mener det er store forskjeller på sakene til Hydro og Royal Dutch/Shell. Hun peker på at sistnevntes reserveendringer ikke bare dreier seg om Ormen Lange.

Hun sier videre at det var Hydro som kontaktet de amerikanske børsmyndighetene etter at Shell-saken dukket opp, og hun sier eventuelle forliksbetalinger ikke har vært noe tema for Hydro.

- Vi forventer ikke noe slikt i det hele tatt, sier hun til iMarkedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere