RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardgevinst til Yara

Selger unna i Brasil

Yara sine aksjer i den brasilianske gjødselsprodusenten Fosfertil 785 millioner millioner dollar, eller 4,63 milliarder kroner.

Det er Vale som kjøper aksjeposten og Yara selger minoritetsandelen med en gevinst på 550 millioner dollar. Det tilsvarer nærmere 3,25 milliarder kroner.

I tillegg vil Yara også selge eierandelen i fosfatgruveprosjektet Anitapolis til Vale.

- Brasil vil fortsette å være et viktig vekstmarked for gjødsel og for Yara, men en minoritetsposisjon i Fosfertil muliggjør ikke en optimal operasjonell integrasjon med Yaras markedsaktiviteter i Brasil, som vi vil fortsette å utvikle. Vi ser på tilbudet fra Vale som en god pris for en ikke-integrert virksomhet, kommenterer konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International ASA.

Da Yara kjøpte Fertibras i 2006 fikk de med en eierandel 15,5 prosent av Fosfertil. Yara opplyser at Fosfertil er den største produsenten av fosfat- og nitrogengjødsel i Brasil. Selskapet eier tre fosfatgruver, to ammoniakkfabrikker samt ferdiggjødselsfabrikker med oppgraderingskapasitet for 3,4 millioner tonn fosfatstein og 0,6 millioner tonn ammoniakk i året.

Når det gjelder Anitapolis-prosjektet, der Yara 50 prosent, så fikk Yara denne andelen i forbindelse med kjøpet av Adubos Trevo i 2000. Salget av disse aksjene vil gi en liten gevinst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere