Gå til sidens hovedinnhold

Milliardprosjekt skal sikre nordnorsk strømforsyning

Oslo (NTB): Styret i Statnett har vedtatt planene for ny strømledning fra Nordland til Finnmark, og dermed sitt største prosjekt noensinne til lands.

I et styremøte torsdag ble det tatt en prinsipiell investeringsbeslutning for den sørlige delen av den nye linjen som skal sikre strømforsyningen til Nord-Norge i framtiden. Strekningen fra Ofoten til Balsfjord er beregnet å koste mellom 3 og 4 milliarder kroner.

Samtidig ble det besluttet av arbeidet med resten av strekningen, fra Balsfjord til Skaidi skal videreføres med mål om at hele prosjektet skal realiseres. Hele strekningen er til sammen 450 kilometer lang.

- En ny forbindelse i Nord-Norge er nødvendig for å sikre strømforsyningen i landsdelen, legge til rette for nyetablering og vekst innen nærings- og industrivirksomhet og ny planlagt fornybar kraftproduksjon i regionen, sier konsernsjef Auke Lont.

- Nettet nordpå må forsterkes og fornyes for å møte fremtidens krav til sikker strømforsyning. Ledningen Ofoten-Skaidi er viktig for å bedre forsyningssikkerhet i Nordre-Nordland, Troms og Finnmark. Den sørligste delen fra Ofoten til Balsfjord haster mest og besluttes dermed først, sier Håkon Borgen, Statnetts konserndirektør for nettutbygging.

Prosjektet er Statnetts største prosjektet noensinne på land, og ifølge konsernet vil fremdriften tilpasses behovsutviklingen. (©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk