RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardær på poltur

Sist oppdatert:
Liv Arnesen (52) får med seg den danske milliardæren Bettina Aller (40) i forsøket på å krysse Polhavet fra Sibir til Canada, via Nordpolen.

Hvis alt går i boks, blir de to de første kvinnene som lykkes i å gå den rundt 2000 kilometer lange strekningen.

I våres måtte Liv, sammen med Ann Bancroft avbryte forsøket på å krysse polisen. Da hersket det mafialignende tilstander i forsyningsbasen, og det var ikke mulig å gjennomføre ekspedisjonen.

Kontroll
- Nå ser det ut til at situasjonen er under full kontroll, sier Liv Arnesen til TV 2 Nettavisen.

Hun har ikke ligget på latsiden etter det avbrutte forsøket i våres. Nå har hun fått med seg den danske milliardær-arving Bettina Aller på turen.

Men tro ikke at Bettina er verken bortskjemt eller et skjørt persilleblad. Hun har stor erfaring fra polisen – i 2004 gikk hun fra Sibir til Nordpolen, sammen med sin kjæreste Jean-Gabriel Leynaud, etter å ha forsøkt flere ganger tidligere.

Ville fortsette
- Da jeg kom til polpunktet, hadde jeg egentlig lyst til å fortsette. Jeg kjente meg veldig sterk og var i superform, forteller Bettina til TV 2 Nettavisen.

Derfor er hun ikke redd for å forsøke på en dobbelt så lang tur, med start i februar neste år. Hun eier Aller-konsernet, sammen med sin onkel, fetter og kusine. Og er god for summer med – for oss vanlig lønnsmottakere - skremmende mange nuller bak.

Ute på isen hjelper det lite.

Distanse
- De første to ukene synes jeg kan være heslige. Det er kaldt og fælt og jeg spør meg hvorfor jeg er der. Men etter hvert blir man vant til dagene, og jeg elsker det store ødet der ute.

- Når man er ute på isen får en veldig distanse til det som skjer av bagateller i hverdagen. Det er veldig kontraster i forhold til vårt beskyttede hverdagsliv. Når jeg er tilbake fra polområdene, bare blåser jeg av sånne små ubetydeligheter, sier Bettina Aller videre.

Hun hadde egentlig tenkt til å klatre Cho Oyu (8.201 moh) i høst.

Ombestemte seg
- Men så ringte Liv – og da var det ikke vanskelig å ombestemme seg. Cho Oyu er jo der hele tiden, men en vet ikke hvor lenge pol-isen blir liggende, sier en bekymret Aller til TV 2 Nettavisen.

Liv innskyter:

- Jeg har hørt fra russiske forskere at isen er blitt en halv meter tynnere de siste femten årene. Og det er veldig mye.

Men 28. februar håper de at isen ligger der den skal gjøre – mellom Sibir og Canada. De to har ikke bare kulde og is å bekymre seg for. Isbjørn kan komme ubehagelig nær.

Måtte skyte isbjørn
- Det var mye bjørn der i våres, men da Bettina og Jean-Gabriel gikk, så var det ikke isbjørn i det hele tatt. Vi får håpe det blir sånn at det er bjørn annethvert år, sier Liv Arnesen til TV 2 Nettavisen.

For fem år siden var Bettina nødt til å skyte en isbjørn som kom for nærme.

- Ja, jeg måtte dessverre det. Og vi kommer til å ha med oss revolvere for å forsvare oss nå også, forteller hun.

Møtt av barna
De to regner med å være framme på Ward Hunt Island rundt 1. juni. Etter da å ha dratt hver sin pulk på 100 kilo i 2000 kilometer.

- Der blir jeg møtt av mine barn, Christopher (12) og Emily (9), som min mor skal reise over med. Barna har sagt til meg at jeg er nødt til å fullføre, for de vil så gjerne møte med der, forteller Bettina Aller til TV 2 Nettavisen.

Liv Arnesens mann Einar vil nok også være i mottakskomiteén.

Dersom Liv og Bettina skulle klare det, blir de de første kvinner i verden som har krysset pol-havet til fots. De skal gå samme ruten som Liv og Ann forsøkte i våres. Kartet under er hentet fra den ekspedisjonen.

Her kan du se et web-TV-innslag om den kommende turen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere