RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardær sultestreiker

Foto: AP Photo
Sist oppdatert:
Den tidligere Yukos-milliardæren har mer enn råd til maten, men sultestreiker nå for sin syke advokat.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Motstanden mot behandlingen av straffedømte i Russland har nå fått en ny og kanskje overraskende frontperson. Mikhail Khodorkovsky, tidligere toppleder i Yukos Oil, setter nå i gang sin egen sultestreik der han sitter i varetekt i vente på rettssak i forbindelse med skattesvindel.

NA24 - din næringslivsavis

- Vil dø
Årsaken til at han nå avstår fra mat, er behandlingen av hans tidligere advokat, som forrige uke ble nektet å bli flyttet fra fengsling til et sivilt sykehus for behandling. Mange mener advokat Vasily Aleksanian vil dø uten slik behandling.

Den europeiske domstolen for menneskerettigheter har også forsøkt å få overflyttet advokaten for å få ordentlig behandling.

Aleksian sitter fengslet i den samme saken som sin oppofrende tidligere klient.

Kritiserer Putin
Yukos Oil var oligark Mikhail Khodorkovsky oljeeventyr før Putin og de russiske myndighetene krevde flere titalls milliarder i straffeskatt. Khodorkovsky var lenge en kritiker av Putin og hans måte å styre landet på. Yukos og venner av oligarken har hevdet av straffeskatten fra de russiske myndighetene er en hevn fra Putin. Mikhail Khodorkovsky sitter fengslet for blant skatteunndragelse og bedrageri.

Yukos har i tillegg 20 prosent eierandel i Gazprom Neft. Gassgiganten Gazprom er favoritt til å få tilslaget i eierandelen med utropspris på 5,5 milliarder dollar. Auksjonen starter 4. april.

Vladimir Putin har kapret kontroll over Russlands naturressurser de siste tre årene gjennom å aktivt bruke de statlige energigigantene Rosneft og Gazprom voksende pengebinge. Dermed virker grepet om olje- og gassressursene å være sikret på statlige hender.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere