*Nettavisen* Nyheter.

Millionbot til Nord Pool Spot

Brussel (NTB): EU-kommisjonen bøtelegger kraftbørsen Nord Pool Spot for konkurransehemmende virksomhet.

05.03.14 12:00

NPS får en bot på drøyt 2,3 millioner euro, rundt 19 millioner kroner, mens europeiske EPEX bøtelegges for over 3,6 millioner euro. Kommisjonen mener de to i en periode var enige om ikke å konkurrere.

– Slik oppførsel bryter med EUs konkurranseregler som forbyr karteller og begrensende praksis, opplyser EU-kommisjonen om reglene som også gjelder i EØS-avtalen.

– Kraftbørser er viktige for effektive elektrisitetsmarkeder. I en tid der de fleste europeiske forbrukere er bekymret for stigende strømpriser, er jeg spesielt fornøyd med at vi har fått en slutt på enigheten om markedsdeling mellom EPEX og Nord Pool Spot, sier EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia i en pressemelding.

EU-kommisjonen mener reglene ble brutt i en periode på minst sju måneder fra 2011 til 2012. EFTAs overvåkingsorgan ESA gjennomførte en uanmeldt inspeksjon hos NPS i februar 2012.

EUs konkurransemyndigheter mener et IT-samarbeid mellom kraftbørsene ble utvidet til også å omfatte samarbeid som hemmet fri konkurranse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag