RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millionduellen

Sist oppdatert:
Mandag kveld avgjøres det hvem som får toppjobben og en million kroner i årslønn i «Kandidaten» på TVNorge. Blir det Jeanette Bretteville eller Tone Nygård?

(SIDE2): - Money, money, money...... vignettmelodien til «Kandidaten» runger i foajeen på Plaza og instinktivt kikker jeg meg rundt etter Donald Trump. Så ser jeg de to lattermilde forretningskvinner med hver sin mobil. Tone, Jeanette og utstemte Hanne Skullerud har alle skaffet seg vignettmelodien som ringetone og logoen som bakgrunnsbilde på mobilen.

- Hvis jeg får sparken i kveld må jeg nok bytte ringetone, ler Jeanette og Tone nikker samtykkende.

Det er to spente finalister vi møter til en siste liten alvorsprat på Plaza før den store dagen. Det har vært en lang, morsom men tøff vei fram til finalen. Men nå er det heldigvis aller siste gangen de skal i det beryktede styrerommet . Jentene både gleder og gruer seg om hverandre.

Hvem av de to får høre de gullkantede ordene «Du er ansatt!» av Nikita-direktør Inger Ellen Nicholaisen?

Nett-treff: Se hva Nicolaisen svarte

Hvorfor ble du en av finalistene?
Jeanette: - Jeg skjønte tidlig at jeg skulle bli en av de to finalistene. Det er fordi jeg fortjener det og er dyktig og variert. Jeg har vært flink til å spille ball med de andre på laget mitt og vi har utfylt hverandre godt.

Tone: - Vi var et bra team som samarbeidet godt og det ført til at vi vant mye. Vi hadde ulike sterke og svake sider og det gjorde at vi utfyllte hverandre. I tillegg var jeg flink til å fange signaler underveis.

FAKTA:

Jeanette Bretteville

Alder: 35

Født: Oslo

Sivilstatus: Gift

Kjæledyr: Grisen Bacon

Siste jobb: Driver konsulentselskap.

Utmerkelser: Resultatorientert næringslivsleder med bred erfaring.

Tone Nygård

Alder: 29

Født: Vinstra, bor på Otta

Sivilstatus: Samboer

Siste jobb: Prosjektleder i IT-bedriften Intelligent Quality.

Utmerkelser: Beste selger i tre internasjonale bedrifter.

Hvordan er det å ha kommet til finalen?
Tone: - Det er rart og uvirkelig. Alt har gått så fort og vært så intensivt, men nå synes jeg det er kjempestort og er stolt.

Jeanette: - Jeg må si meg enig med Tone på dette punktet. Jeg er stolt over å ha kommet så langt.

Hvem trodde du skulle komme til finalen?
Jeanette: - Meg selv og Hanne, men da hun røk ut trodde jeg det skulle bli Tone

Tone: - Hanne og Gustav

Hvem har vært din mentor?
Jeanette: - Jeg bruker ulike nettverk veldig aktivt. Det er andre ledere, andre i bransjen og kvinnenettverk. Det er viktig å prate med andre og utveksle erfaringer med andre som sitter i lederverv.

Tone: - Ikke noen spesielle, men jeg beundrer folk som tør stole på seg selv og ikke bryr seg om janteloven. Jeg ser også opp til ledere som er flinke til å sette delmål og kan vise til resultater.

Hva er Inger Ellens sterkeste sider?
Jeanette: - Vi så henne veldig lite, kun når vi fikk utdelt oppdrag og måtte møte i styrerommet. Men jeg fikk bare forsterket det inntrykket jeg hadde av henne. Hun formidler at det er lov å tro på seg selv og det er lov å være glad. Ikke minst så vi dette da vi skulle samle inn penger til et barnehjem i Litauen. Den kvinnelige styreren der har blitt proppet full av selvtillit av Inger Ellen. Som coach har Inger Ellen fått denne kvinnen til å tro på seg selv og klare ting som virket helt umulige.

Tone: - Hun understreker at man ikke skal bry seg om janteloven. Det er det jeg alltid har trodd om henne og det var morsomt å få dette bekreftet.

Hva vet du om frisørbransjen?
Jeanette: - Jeg har alltid hatt et nært forhold til frisøren min Erik som jeg har hatt siden jeg var 17 år. Da vi fikk fikset håret i en av «Kandidaten»-episodene følte jeg at jeg var utro, men jeg tror han tilgir meg nå. Da jeg var yngre, jobbet jeg på parfymeri som ekstrahjelp, det er vel det nærmeste.

Tone: - God kjennskap vil jeg si, jeg vet jo hva det går ut på. Men jeg har ikke noe konkret forhold til det selv om temaet interesserer meg.

(Ingen av jentene ønsket å bli frisør da de var små, men en av jentene innrømmet at hun hadde flettet håret på en dukke også skamklipt den etterpå.)

Tror du Inger Ellen helst ville ha en kvinnelig vinner?
Jeanette: - Jentelaget var best. Det var derfor hun mikset lagene etterhvert slik at guttene også fikk sjansen. Hun kunne like gjerne valgt en gutt til finalen.

Tone: - Inger Ellen valgte de beste hele veien og ga gjerne en jente sparken hvis hun fortjente det. Vi fikk ingen fordeler, her var det bare å kjempe seg fram selv.

Tror du guttene er bitre nå?
Jeanette: - Alle hadde jo selvsagt lyst til å vinne. Nå får vi bare tilbakemeldinger på at guttene synes det er kult at vi kom så langt.

Tone: - De er nok skuffet over seg selv, men ikke bitre. De fikk respekt for oss.

Hvordan skal en få flere kvinnelige toppledere?
Jeanette: - Ved å ha flere kvinner i styrene kan det nok føre til at det blir lettere å få kvinner inn i toppstillingene. I tillegg må kvinner får bedre selvtillit og det er her nettverkene spiller en sentral rolle.

Tone: - Samfunnet bør legge forholdene bedre til rette slik at en både kan være toppleder og ha familie. Ofte må en være tilgjengelig hele døgnet som toppleder, og der bør det bli mer fleksibelt. Mange kvinner må velge bort karrieren nettopp på grunn av det. Men det er et valg en tar selv og det er ingen andre som bestemmer dette. Det viktigste er kombinasjonen kompetanse og lyst. Ingen mann stopper meg hvis jeg vil ha en toppstilling.

Stemmer det at menn er flinkere enn kvinner til å synliggjøre resultatene?
Jeanette: - Ja, jeg kjenner dette igjen fra endel miljøer jeg har jobbet i, men med øvelse blir vi raskt bedre.

Tone: - Nei, det synes jeg ikke. Det kommer an på ønsket og behovet for å komme videre. Hvis man står på viljen sin kan ofte kvinner komme lengre.

Tror du at du vinner og hvorfor?
Jeanette: - Jeg vinner blant annet fordi jeg er kjapp og entusiastisk. Også har jeg ekstremt lyst på jobben og det gjennomsyrer alt. Jeg vet jo ikke nøyaktig hva Inger Ellen er på jakt etter, men jeg kan fylle mange forskjellige roller i ulike faser. Forskjellen på meg og Tone er at jeg har mer erfaring og er en roligere type med masse ideer. Hun er nok flinkere til å dra det videre, så jeg er nok litt dårligere enn henne på akkurat gjennomføringen. Men hvis Tone vinner så er det blant annet på grunn av at hun er veldig blid og entusiastisk.

Tone: - Jeg håper og tror jeg vinner. Rett etter innspillingen var ferdig var jeg 100 % sikker fordi jeg følte jeg hadde gjort en god jobb. Men så sank det til 70 % sikker etter jeg fikk se hva de andre hadde gjort. Om kveldene tror jeg det er Jeanette som vinner, men så våkner jeg neste morgen og tror det blir meg.

- Jeg og Jeanette er utrolig forskjellige og det er veldig bra. Vi er like flinke men har ulik styrke. Jeg er konkret, strengere og en re sultatorientert pådriver. I tillegg har jeg jobbet som leder i mange år. Jeanette er mer kreativ og en mer grundertype. Vi vet ikke hva Inger Ellen er på jakt etter, men hvis hun trenger en som kan utvikle nye konsepter passer nok Jeanette best. Hvis hun vinner blir jeg skuffet, men da var det hennes kvalifikasjoner Nikita var på jakt etter.

Finalen går på TVNorge mandag kveld kl. 21.30

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere