Gå til sidens hovedinnhold

Millioner kan dø om de ikke får hjelp

Verdens helseorganisasjon (WHO) har påvist første tilfellet av kolera på Afrikas Horn.

Hungersnøden på Afrikas Horn har allerede rammet millioner av mennesker. Nå står menneskene i området i fare for å bli smittet av kolera.

WHO opplyste under en pressekonferanse fredag at det første koleratilfellet er påvist i Somalias hovedstad Mogadishu. Bare i Etiopia risikerer to millioner mennesker å dø av kolera, dersom de ikke får behandling.

Smittsomme sykdommer
Det er også frykt for at sykdommer som meslinger og hjernehinnebetennelser er på fremmarsj i området. Hjelpeorganisasjonen CARE er svært bekymret for at flere smittsomme sykdommer nå kommer til å spre seg på Afrikas Horn, og øker derfor innsatsen.

- Vi må nå øke innsatsen på Afrikas Horn, også for å gi flere mennesker tilgang på rent vann. Fem millioner kan bli smittet av kolera bare i Etiopia. Dette er en sykdom hvor halvparten av de smittede kan forventes å dø uten behandling, sier Torild Skogsholm, generalsekretær i CARE i en uttalelse.

En rekke hjelpeorganisasjoner øker nå innsatsen for å distribuere rent vann og tilby medisinsk hjelp, men fortsatt er nødhjelpsarbeidet på Afrikas Horn underfinansiert.

- Barn er særlig utsatt for kolerasmitte
Ifølge CARE er kapasiteten til å håndtere større sykdomsutbrudd derfor begrenset hvis ikke flere givere bidrar til nødhjelpsarbeidet.

- Kvinner og barn er særlig utsatt for kolerasmitte fordi det er de som lager mat, henter vann og vasker klær. De er også mest utsatt for underernæring og har derfor dårligere immunforsvar, sier Skogsholm.

I tillegg anslår WHO at to millioner mennesker vil trenge behandling mot meslinger og to millioner vil trenge behandling mot hjernehinnebetennelse. Malaria er også forventet å øke i omfang.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden