*Nettavisen* Nyheter.

Millioner til lokal helse

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Regjeringen blar opp 133 millioner kroner til lokal samhandling om helsetjenester.

17.02.11 15:26

– Det var stor interesse om et mindre beløp enn dette i fjor. Nå er det opp til kommunene igjen å søke, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det kan søkes om støtte til lokalmedisinske sentre og lokal forebyggende helsetjeneste.

– Vi skal forebygge sykdom og gi bedre behandling av sykdom der folk bor. Samhandlingsmidlene er en del av denne satsingen, sier ministeren.

Kommunene kan søke om midler til planlegging og etablering av samhandlingsprosjekter. Det kan være prosjekter der flere kommuner samarbeider og det kan være samarbeid mellom kommuner og sykehus. Formålet er å bygge opp lokalmedisinske sentre og satsing på forebyggende helsetjeneste lokalt.

Stort engasjement
I fjor bevilget regjeringen 73 millioner kroner til samhandlingstiltak. 111 prosjekter fra nord til sør fikk støtte. Prosjektene omfattet over 300 kommuner.

– Jeg er sikker på at engasjementet kommer til å være like stort i år som i fjor, sier Strøm-Erichsen.

Ved de lokalmedisinske sentrene skal det bygges opp ulike typer dagtilbud og døgntilbud. Det kan være tjenester før sykehusbehandling, tjenester i stedet for sykehusbehandling og tjenester etter sykehusbehandling.

Ulike løsninger
– Så her ser du altså for deg ulike løsninger i kommunene?

– Ja, det gjør jeg. Kommunene er nemlig veldig ulike, sier hun.

Med forslaget til ny folkehelselov som legges frem i vår får kommunene et større ansvar for å forbygge sykdom og fremme helse blant innbyggerne sine.

– Ingen bor på sykehus. Alle bor i en kommune. Derfor skal vi ruste opp helsetjenestene og satse på forebygging der folk bor. Vi er ikke i tvil om at kommunene er klare for de nye og viktige oppgavene, sier Strøm-Erichsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.