RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millionselger før utgivelse

Sist oppdatert:
15 millioner kroner betalte Diane Setterfields forlag for å slå kloa i «Den trettende fortellingen».

- Ja, jeg har også hørt det tallet, men du vet når beløpet etter en stund havnet hos meg var det betydelig mindre. Men man kan si mye tull om penger. Det som de i alle fall gjorde var å gi meg rom til å skrive, sier Diane Setterfield.

Den britiske tidligere akademikeren i fransk litteratur, gjorde knallsuksess lenge før hun ble utgitt. Med den mystiske «Den trettende fortellingen» spinner hun ikke bare fortellinger inne i fortellinger om den mytiske forfatter Vida Winter– hun spant også forlagene rundt lillefingeren.

Sommerselger
At et forlag ville betale 15 millioner kroner for rettighetene, var selvfølgelig ikke i Ms Setterfields tanker. Men som hun sier – det hjelper.

Nå er boken ute i 40 land, oversatt til 37 språk og Diane Setterfield ser frem til å ta fatt på sin nye bok. Her hjemme satser Gyldendal på at dette blir den store sommerselgeren.

«Den trettende fortellingen» er altså beretningen om forfatteren Vida Winters, sett gjennom øynene på hennes «biograf», bokormen og akademikeren Margaret Lea. Winters er Storbritannias mest berømte forfatter, men som privatperson er hun som en lukket bok – og når Margaret begynner å grave finner hun både eventyr og grusomheter – men hva er egentlig sant?

Tvillingtemaet er en gjenganger, men Setterfield sier hun bevisst lot være å gjøre research og satset på fantasien i sin komplekse roman.

Les, les
- Jeg leser alltid, og har alltid lest, det var mest det jeg dro veksler på da jeg skrev. Jeg ville bevisst ikke inn i den akademiske delen der man må undersøke og understøtte alt man skriver, sier hun.

- Flere ganger ønsket jeg at jeg faktisk hadde begynt med en litt mindre komplisert roman, det tok mange nye utkast før jeg fikk det hele til å henge sammen, ler hun. Men millioner har altså blitt fascinert av Diane Setterfields roman.

- Jeg lot meg både inspirere av fransk litteratur og jeg lot meg inspirere av Patricia Highsmiths bøker om Mr Ripley. Alle tror han er en stille, liketil mann, mens han selv vet at han er en psykopatisk massemorder. Det moret meg å tenke hva som egentlig ville skjedd om en slik karakter om Mr. Ripley fikk behov for å fortelle sannheten på slutten av sitt liv.

Diane Setterfield ville gjøre leseren til oppdageren og ikke bare Margaret i boken. Og det lykkes hun med ettersom ting sjelden er som de ser ut.

Potter-produsent
Nå ligger filmrettighetene til «Den trettende fortellingen» trygt bevart hos David Heyman, mannen som produserer Harry Potter-filmene.

- Jeg synes de har et glimrende øye for detaljer i de filmene. Jeg gleder meg til å se hva de får ut av det, spesielt Margarets oppvekst i sin fars bokhandel, sier Diane Setterfield.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere