Gå til sidens hovedinnhold

Mimir Kristjánsson går kraftig ned i lønn som stortingspolitiker

Rødt-politikeren må belage seg på et saftig lønnskutt.

Partiet gjorde et brakvalg nylig med nærmere 135.000 stemmer, og kom seg med god margin over sperregrensen med en oppslutning på 4,7 prosent. Resultatet betød at Bjørnar Moxnes ikke lenger blir partiets ensomme svale på Stortinget. Nå får han selskap av sju andre partikolleger. Mimir Kristjánsson er en av dem, men i motsetning til sine kolleger som kan se frem til en lønnsøkning, vil Stavanger-politikeren gå kraftig ned i lønn de neste årene.

- Jeg har ikke gått inn i dette for å tjene penger. Jeg kunne nesten ha gjort det gratis. Nå har vi i Rødt en partiskatt som betyr at ingen på Stortinget skal tjene mer enn 680.000 kroner per år. Det er en god lønn, så jeg har ingen grunn til å klage, når jeg har nok til å sette mat på bordet, sier Rødt-politikeren til Nettavisen på telefon fra en ferietur i Spania.

Partiskatten som 35-åringen henviser baserer seg på at Rødt-politikerne på Stortinget skal tjene det som er gjennomsnittslønna til heltidsansatte i Norge, pluss et tillegg på 20 prosent. For partileder Bjørnar Moxnes er tillegget på 30 prosent som parlamentarisk leder. Denne totalsummen blir imidlertid langt mindre enn stortingspolitikernes årslønn på 987.997 kroner. Mellomlegget her går derfor rett inn i partikassa til Rødt.

- Jeg synes jo at alle på Stortinget bør tjene mindre, noe jeg kommer til å foreslå, understreker Kristjánsson.

Millionlønn

En gjennomsnittlig årslønn i Norge i 2020 var på 608.160 kroner, som betyr at Rødt-politikerne på Stortinget vil fortsatt ha til salt på grøten og vel så det, men for Kristjánsson blir det mye mindre å rutte med enn vanlig.

Les også: Rødt-Mimir med sylfrekk melding til de rike: Her får han svar fra Røkkes høyre hånd

- Jeg har jobbet mye gratis i år, så det er vanskelig for meg å beregne hvor mye jeg har tjent hittil, men jeg tjente rundt 1,2 millioner i fjor. Jeg har et enkeltmannsforetak, hvor jeg har gjort mye forskjellig. Jeg var med på «Farmen kjendis», jeg har tjent penger på bøker og som politiker. Det er viktig å nevne at jeg har fått noen stipender gjennom frilansvirksomhet som skal vare i flere år, forteller Rødt-politikeren.

Bokinntekter

Det er ikke lenge siden 35-åringen ble ferdig med boken sin om Jon Michelet, og det vil sannsynligvis bli klingende mynt i kassa med salg av bøker og turné senere i år.

- Jeg har fått et betalt oppdrag for 150.000 kroner allerede for en turné i høst. Da får jeg søke partiet om jeg skal gi alt tilbake til partiet, eller om jeg skal gi alt til veldedighet. Personlig håper jeg å kunne gi det til veldedighet, sier Kristjánsson.

Og han legger til:

- Jeg håper å kunne beholde inntektene som jeg fikk før stortingsplassen. Jeg skrev Michelet-boken før jeg kom inn på Stortinget. Jeg får spørre sentralkomiteen i Rødt om jeg kan får beholde inntektene. Om jeg tjener for mye på den boka, så vil jeg uansett gi bort mye av pengene.

Kraftig lønnshopp

Situasjonen er imidlertid en annen for Kristjánssons Rødt-kolleger på Stortinget. Flere vil oppleve mer enn en dobling av årslønn. En av dem som skal representere Rødt er Tobias Drevland Lund. Han rakk så vidt å påbegynne bachelorstudiet ved UiO, før han ble blant de folkevalgte. For den ferske studenten, og nå stortingsrepresentanten, vil den nye jobben medføre et enormt lønnshopp.

Les mer her: Kraftig lønnshopp for Rødt-representantene

Seher Aydar (32) kan også se frem til mer penger på konto fremover.

- I praksis blir det ikke noe særlig til lønnsøkning, Rødt har en ordning med partiskatt som gjør at jeg kommer til å tjene omtrent 57 000 kr i måneden før skatt. For oss er moderat lønnsnivå viktig for å unngå å tiltrekke oss folk som vil bli politikere for egen vinnings skyld, i tillegg til at avstanden mellom toppolitikere og den jevne lønnstaker ikke må bli for stor. Rødt mener lønnsnivået for stortingspolitikerne er for høyt, og har gjentatte ganger foreslått moderate kutt i håp om å få flere partier med oss. Forslagene har stort sett kun fått Rødts stemmer, sa Rødt-politikeren til Nettavisen nylig.