*Nettavisen* Nyheter.

Mímir Kristjánsson: - Ja, jeg er kommunist i festlige lag

Mímir Kristjánsson sluttet som nyhetssjef i Klassekampen i januar, for å bli Rødts fremste kandidat i Stavanger. - Jeg er vokst opp i en familie hvor det å være kommunist er et hedersord. Begge mine foreldre er kommunister, sier han til Nettavisen.

Likevel vil Rødts toppkandidat i Stavanger fjerne ordet kommunisme.

ALNA (Nettavisen): Rødts toppkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson, er på hugget.

Kristjánsson gikk på dagen fra jobben som nyhetssjef i Klassekampen i januar for å satse på politikk for fullt i hjemfylket.

- Bort med ordet

Han kaster seg inn i landsmøtets heteste debatt:

- Jeg tror det er lurt å ta bort ordet kommunisme i prinsipprogrammet, sier han til Nettavisen.

Kristjánsson forteller at han er oppvokst med foreldre hvor alle har samme ståsted.

- Jeg er vokst opp i en familie hvor det å være kommunist er et hedersord. Begge mine foreldre er kommunister, og hvis noen spør meg om jeg er kommunist, har jeg ofte svart ja på det.

- Kommunist i festlig lag

- Hva svarer du i dag, da: Er du kommunist?

- Ja, jeg tror det, i festlige lag, svar han og ler.

- Hva legger du i det?

- Et klasseløst samfunn, hvor det ikke fins forskjell på eiere og arbeidere, slik det er i dag. Så vi ønsker oss et radikalt skifte bort fra kapitalismen, og innføre en annen form for eiendomsrett.

- For trøblete og lett å misforstå

- Så er spørsmålet: Skal du bruke ordet kommunisme, slik mange her ønsker. Er vi tjent med å bruke dette ordet for å nå ut til vanlige arbeidsfolk i Norge? Jeg mener nei, det er for trøblete og lett å misforstå.

- Derfor burde vi droppe begrepet og beholde essensen. Som parti mener jeg vi må bruke et språk hvor vi når ut til flest mulig. I lys av dette mener jeg begrepet kommunisme er mer til hinder enn til nytte.

100 prosent støtte til Karl Marx

- Hva med teoriene til Karl Marx?

- De støtter jeg 100 prosent, og alle er vel enige i at det skal stå henvisninger til marxismen. Men jeg mener det Rødt har tatt avstand fra i mange runder - diktaturene i Sovjet og Kina - er det som på folkemunne er kjent som kommunisme, noe som gjør at vi risikerer at folk misforstår, sier Kristjánsson.

Kommunisme er en revolusjonær sosialistisk ideologi, basert på teoriene til Karl Marx. Målene er et samfunn uten sosiale klasser, penger og statsmakt, hvor privat eiendom er avskaffet til fordel for felleseie. Her skal alle jobbe etter evne og motta etter behov.

- Jeg skulle ønske, på vegne av alle som har vært kommunister i Norge, at ordet ikke er synonymt med Sovjet eller disse diktaturene, men slik er det dessverre. Da får vi et ansvar for å bruke et ord som når ut til flest mulig, sier Rødt-profilen og presiserer:

- Rødt er et demokratisk, radikalt parti som ønsker en stor samfunnsforandring og som står krystallklart på demokratiets grunn.

Han forventer mye diskusjon om dette på nettene og i salen lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag