Min farfar – morderen

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Først skrev han sin egenopplevde incesthistorie. Nå skriver han om sin farfar, morderen. Kim Leine mener han har drevet demonene ut av familien.

29.09.09 10:47

(SIDE2:) I juni 1938 svinger Kim Leines farfar et metallodd over mannen som har flyttet sammen med hans kone og dreper han. Han angrer ikke ett sekund.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Familieforbannelsen
70 år etter har barnebarnet skrevet historien om Erik Rasmussen, en mann blottet for empati, som mente til sin død at han var en hedersmann og som rundjulte både kone og barn.

«Valdemarsdag» er Kim Leines andre beretning om sin familie. Den første, «Kalak» handlet om hans eget misbruk og ikke minst farens incestuøse forhold til ham. Boken ble ikke bare mye omtalt i Danmark, på grunn av sitt tema. Den har også satt Leine i klasse med danske forfattere som Peter Høeg og Carsten Jensen («Vi, de druknede»).

- Min farfar var klart psykopat. Han hadde klare, voldelige tendenser og ingen empati. Men mitt mål med boken var å skildre ham uten medfølelse. Å tilføre nye fasetter. Erik var en ulik mann etter hvem du snakket med, sier Kim Leine.

I sin første bok, som i stor grad er beretningen om ham selv og om hvordan han som sykepleier på Grønland både ble narkoman og drev hor, tross for kone og to barn, snakker Leine om det han mener er familieforbannelsen. Han mener misbruk, som utartet seg helt ulikt fra hans far til ham, gikk som en åre gjennom familiens mannlige medlemmer.

- Mitt formål har bevisst vært å drive demonene ut av min familie, Og stoppe mønstrene fra å gjenta seg, sier han.

I hans nye bok, «Valdemarsdag», følger vi Leines farfar Erik fra han dreper sin kones nye kjæreste til han timer etterpå blir tatt av politiet i København. Gjennom Eriks tanker får vi vite en god del både om ham, hans fortid og hans problematiske forhold til kvinner.

Sant eller diktning
Leines bøker slår ned i debatten om denne type bekjennelseslitteratur som er blitt satt i gang både rundt Klaus Ove Knausgårds «Min kamp»-prosjekt og Herbjørg Wassmos fortelling om hvordan faren forgrep seg på henne. Ingen av de omtalte fedrene kan forsvare seg. Leine har ingen kontakt med sin egen far. Farfaren er død.

-Jeg har ingen problemer med å skrive det jeg gjør, jeg føler intet ansvar overfor min farfar, sier Leine til Side2. Tvert imot har hans bøker istedenfor åpnet dører for ham og gitt ham nye perspektiver som gjør at han per i dag lever lykkelig med sin nye kjæreste og deres lille sønn.

Farfar Erik var ingen snill mann mot Leines far. Hans far var ikke god mot sin sønn. Felles for dem alle var at de alle tre ble oppdratt strengt religiøst. Leine selv i Norge som en del av Jehovas vitner.

Beretningen om farfarens kaldblodige drap, svirret i familien. Det var en forfattervenn som satte Leine på sporet av de offisielle dokumentene fra politi, rettssal, psykiatrisk sykehus og fengselsvesenet. Men det var farfarens egne erindringer som ble nøkkelen.

En ulmende aggresjon
- Han fremstilte seg selv som en mann som løste flokene, en dagens helt, Aggresjonen kommer fram i måten han skriver. Spesielt når han forteller om kvinner. For ham var alle kvinner horer og hans søster sjefshoren, mener Leine.

Han sier det eneste som har gitt ham litt hodebry er fremstillingen av farmoren som han tydelig er glad i og som han har tilegnet boken til. Heller ikke hun var velsignet med en trygg bakgrunn og en plettfri vandel.

- Noen har sagt at hun virker usympatisk. Men for meg var hun mer desperat. Den gang drapet skjedde, ble hun veldig dårlig behandlet av media. Siden hun hadde tatt ut separasjon fra sin mann og flyttet inn med en annen, var det mange som den gang mente at det min farfar handlet riktig. Det var et fryktelig traume for min farmor.

LES FLERE FORFATTERINTERVJUER

Jo Nesbø: – Skulle ikke skrive en førsteelsker

Birger Baug:Dykker ned i narkomanes verden

Anne B. Ragde:– Visste det ville bli sexfokus

Cecilia Samartin:Hun selger mest i Norge

Linda Olsson:Enorm suksess av stillhet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag