Gå til sidens hovedinnhold

- Min nye kamerat

Etter den kraftigste nedkjølingen mellom supermaktene siden 2. verdenskrig gjør Russlands president det klart at våren er i anmarsj.

Forholdet mellom Russland og USA har blitt litt varmere under G20 møtet. Etter en periode med nedkjøling av forholdet mellom de gamle supermaktene, konstaterte Russlands president under G20 møtet at Barack Obama er «hans nye kamerat».

Torsdag møttes Dmitry Medvedev og Barack Obama hverandre for første gang ansikt til ansikt.

- I går snakket jeg med min nye venn, president Barack Obama, sa Medvedev til pressen etter samtalene melder AFP.

Kutt i atomvåpen
- Jeg likte samtalene. Det er lett å snakke med ham, og han kan lytte. Starten på vårt forhold er godt, sa Medvedev.

De to planlegger et kraftig kutt i atomlagrene, og de snakket om Natos ekspansjon østover. Obama har avtalt å besøke Moskva i juli for å ta tak i flere viktige saker. Forholdet mellom USA og Russland fikk en kraftig nedkjøling i årene med Bush. Nå ønsker de to mektige lederne å varme opp klimaet etter den største nedkjølingen siden den kalde krigen.

- I dag er situasjonen en helt annen (i forhold til under Bush red.anm.). Det passer meg svært godt, sa Medvedev.

Ny vår for Øst og Vest
Russlands president anklager blant annet George W. Bush for å ha bommet veldig når det gjelder planene om rakettskjold, og utvidelse av Nato. Planer som mildt sagt har satt sinnene i kok i Kreml, og ført til at Russland har trappet kraftig opp sin militære aktivitet.

I fjor kom det for dagen at landet vurderer å bruke Cuba som base for sine Tupolev-160 og Tu-95 atombombefly. Måneder etter ble Tupolev-160 sendt på øvelse til Venezuela. Trekk som fikk mange til å tenke på Cubakrisen i 1962. I vinter ble det kjent at Russland vil ruste opp, og kjøpe våpen for 950 milliarder kroner fram til 2011, og før G20 møtet sa Medvedev at dollaren burde legges ned som internasjonal valutareserve.

- I dag har USA i alle fall et ønske om å lytte. Slike forsvarsstrategier (som rakettskjoldet) bør bli gjennomført i fellesskap, sa Medvedev.

Anti Bush
Under G20 har Obama fått imaget som en anit-Bush. Han beskrev USA som en sentral aktør under forhandlingene, men gjorde det klart at lederrollen best ble utført ved å lytte.

Obama sa til pressen at hvert har sine ikke-forhandlingsbare krav, og at målet er å imøtekomme disse kravene uten å ødelegge effekten av de overliggende avtalene.

Til pressen sa han at dagene da «president Franklin Delano Roosevelt og statsminister Winston Churchill løste verdensproblemene over en sigar og en konjak er over»

- Det er ikke den verden vi lever i, og det skal det ikke være heller. Det er ikke et tap for USA. Det er godt at Europa og Japan nå er gjenoppbygd og har blitt kraftsentra, og at Kina og India er på vei.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken