RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre bly i norsk elg og hjort

Oslo (NTB): En ny undersøkelse viser at blynivået hos norske familier som spiser mye elg- og hjortekjøtt, er lavere enn det som tidligere er målt både i norske og europeiske undersøkelser.

Det er Folkehelseinstituttet som i samarbeid med Norges Jeger- og fiskerforbund har analysert blyinnholdet i blodet til norske jegerfamilier.

Årsaken er at det både i Sverige og Tyskland er gjort undersøkelser som påviste at kjøttdeig fra elg i enkelte tilfeller kunne inneholde svært høye nivåer av bly. Dette førte til at matmyndighetene i disse landene gikk ut med advarsler til enkelte befolkningsgrupper om å være forsiktig med hvor mye viltkjøtt man spiste.

Blyinnholdet i blod er en god målestokk på hvor mye bly man har fått i seg de siste månedene, og nettopp i storviltjakt brukes det ammunisjon som inneholder bly.

Den norske undersøkelsen viser at ingen av deltakerne hadde blynivåer i blodet som i dag anses å være helseskadelige, og nå vil resultatene bli vurdert nærmere i en risikovurdering. Denne vil danne grunnlaget for hvilke råd Mattilsynet vil gi om inntak av viltkjøtt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere