RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre fare for fotball-streik

Sist oppdatert:
VALLE (vif.no): Meklingsmann Daniel Lunde sa til NRK/Kveldsnytti kveld at det er glidning i forhandlingene mellom NISO/LO og NHO. Partene sto langt fra hverandre tidligere i kveld. Blir det streik vil i første omgang seriekampene til helga bli utsatt.

Lunde fortalte at det var såpass bevegelse mellom partene at han trolig ville legge fram en skisse til løsning innen meklingsfristen går ut ved midnatt. Det er også bestemt at det kan mekles på overtid.

Permisjonsvarsel sendt
Administrasjonssjef Elin Horn kan fortelle at de spillerne som ikke er organisert vil fortsette å trene som normalt inntil videre.

- Vi prøver å holde i gang så lenge som mulig om det skulle bli streik. Vi har sendt ut et betinget permisjonsvarsel til alle spillere og ansatte i ASA. Det er en formalitet som jeg regner med alle klubber har gjort, sier hun.

Spillere som går ut i streik, vil ikke lønnes av klubben i tiden de streiker, men vil få lønn av streikekassa til NISO.

- Når det gjelder de resterende spillerne og de ansatte i ASA må vi gjøre en fortløpende vurdering underveis ved en eventuell langvarig streik. Permisjonsvarselet er sendt ut med virkning 2.juni, og det vil være den første datoen det eventuelt er mulig å ta ut folk i permisjon, avslutter hun.

Håper på løsning
Vålerengaspillernes NISO-talsmann Øyvind Bolthof håper forhandlingene mellom NISO/LO og NHO kan løses uten streik.

Det forhandles om yrkesskadeforsikring, to prosent av mediaavtalen (til bruk i egne fond) og medbestemmelsesrett på hvilken type utstyr spillerne kan bruke, som for eksempel fotballsko.

- Det er forsikringsbiten som i mine øyne er den viktigste delen her. Kostnaden som eventuelt vil være for en slik forsikring synes jeg ikke er skremmende, og vi spillerne i Vålerenga har også indirekte sagt oss interessert i å bidra til en slik forsikring, forklarer Bolthof.

Dårlig vern
Den dyreste summen for en enkelt spiller vil ligge på ca. 9.000 kroner i året, og det er snakk om maksimalt 200.000 kroner i året i utgifter for å forsikre hele stallen.

- Skal vi forsikres nå, må vi til utlandet for å tegne en privatforsikring, da koster det fort 40-50.000 kroner i året. Den forsikringen er også bedre enn den det snakkes om nå, men vi synes det er viktig at vi som fotballspillere har samme rettigheter som vanlige yrkestakere. I dag er vi dårligere forsikret enn de fleste yrkestakere, sier han.

En spiller mellom 20 og 28 år vil få utbetalt rundt 360.000 kroner ved en skade som ender karrieren, eldre spillere vil få litt mindre. Beløpene er som en sikkerhet.

- Det er rett og slett så man ikke står på bar bakke om man skulle være uheldig. Man får en slags buffer til å kunne ta noen valg i en overgangsperiode, ha litt å leve for og kanskje få seg en utdanning. Vi ønsker en forsikring som er til gode for alle, forklarer han.

- I dag skal det veldig spesielle tilfeller til for å få erstatning, som at man får en flakse i hodet fra tribunen, eller at det er et stort krater i banen. Det er veldig spesielt, og vi har et dårlig vern slik vi ser det.

Ikke tilhenger av streik
Kjetil Rekdal uttalte til fxt.no i dag at han er motstander av å gå til streik for å finne en løsning, men tilhenger av hva fotballspillerne ønsker.

- Jeg er helt enig med Kjetil på det punket. Personlig er jeg ikke tilhenger av å gå til streik, men jeg vil selvfølgelig forholde meg lojalt til arbeidsorganisasjonen min. Vi føler vi har en god sak, og jeg synes det er rart at man må streike for å bli enige om ting. Det er veldig uheldig at det i samfunnet vårt er at streik er løsningen på meningsforskjeller, sier han.

Blir det streik, betyr det at de spillerne som er organisert, ikke får oppholde seg på treningsfeltet, eller trene organisert med sine lagkamerater.

- Skulle det skje, må vi finne løsninger. De som streiker kan jo for eksempel samles som en vennegjeng på løkka og spille fotball der, uorganisert og uten trener. Det kan ikke være streikebryteri, vi kan ikke nektes å holde formen ved like, sier han.

Fokus på Molde
Mye oppmerksomhet er rettet mot den eventuelle streiken, men Øyvind kan forsikre om at fokuset i spillergruppa er på det sportslige.

- Vi har snakket lite internt om dette, for fokuset i Vålerenga er kampen mot Molde på søndag. Vi må fokusere og jobbe som at det ikke blir streik, og får heller ta det derfra om så skjer. Jeg håper dette kan løse seg uten en streik, avslutter Bolthof.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere