RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre forskning hos bedriftene

Sist oppdatert:
Næringslivet satset mindre penger på forskning i 2004 enn året før. Dette viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Les mer om norske bedrifters forskningsinnsats her
Selv om det går som det griner med næringslivet i Norge så har satsningen på Forskning og Utvikling (FoU) gått feil vei.

Næringslivet satset i underkant av 12,9 milliarder kroner på egenutført forskning og utvikling i 2004. Dette er en reduksjon med 600 millioner kroner fra 2003. Antall utførte FoU-årsverk er imidlertid på samme nivå som i 2003, viser foreløpige tall fra FoU-statistikken fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Lønnskostnader til eget FoU-personell viser en svak økning siden utførte FoU-årsverk opprettholdes på samme nivå som i 2003. Nedgangen i samlede FoU-kostnader på 4,5 prosent skyldes at andre driftskostnader enn lønn og investeringer til maskiner, utstyr og bygninger reduseres. Begge poster reduseres med omtrent 300 millioner kroner. Det fremgår av en pressemelding fra SSB.

Antall foretak som driver med FoU, er omtrent det samme som i 2003. Om lag hvert femte foretak hadde utgifter til forskning og utvikling i 2004. Det er derfor ikke blitt færre foretak med FoU, men de foretakene som driver slik virksomhet har i gjennomsnitt redusert sine kostnader til dette.

Små og mellomstore foretak økte sin andel av de samlede FoU-kostnadene i forhold til de store både i 2001, 2002 og 2003. Denne utviklingen har imidlertid stoppet opp.

De store foretakene med over 250 sysselsatte har hatt en viss økning i FoU-kostnadene i 2004, mens det har vært nedgang for de små enhetene. De store foretakene har økt sin andel fra 43 prosent av næringslivets samlede FoU i 2003 til 46 prosent i 2004.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere