*Nettavisen* Nyheter.

Mindre grupper gjør treåringer smartere

Foto: Jupiterimages (www.jupiterimages.com)

- Treåringer som går i tradisjonelle småbarnsgrupper har høyere sosial kompetanse enn treåringer som går i aldersblandede grupper eller storebarnsgrupper.

(SIDE2): Det sier forsker Ane Nærde ved Atferdssenteret i Oslo til forskning.no.

Voldsomme protester
Kutt i barnehagebudsjettene har vært en debattsak i flere år blant barnehageansatte og foreldre landet rundt. Etter at Oslo kommune sa opp svtalen om bemanningsnormen i fjor, ble trykket enda større. Kommunen har gått bort fra avtalen om at det i småbarnsgruppene mellom ett og tre år skal være en voksen per tre barn. I storebarngruppen fra tre til seks år skal det være en voksen per fire barn.

Det har fått foreldre i Oslo til å reagere. Sammen med barnehageansatte og fagforeninger protesterte Foreldregruppa for Oslobarnehagene mot budsjettkuttet og avtalekuttet i vinter.

LES MER HER: - Barn sendt alene i ambulanse

Flere foreldre kontaktet Side2 og sa at de opplevde at de ikke våget å gå fra barnet i barnehagen når bemanningen var lav på morgenen. Flere opplevde også at barnet deres måtte flytte opp i en større barnegruppe lenge før de fylte tre år og at dette ble gjort før barna var klare for det.

De foreløpige forskningsresultatene fra studien «Barns sosiale utvikling» ved Atferdssenteret i Oslo gir støtte til denne bekymringen, skriver forskning.no.

Pedagogiske ledere i barnehager mener at treåringer som går i småbarnsgrupper har mer sosial kompetanse enn treåringer som går i grupper med eldre barn.

DISKUTÉR HER: - Trenger vi flere kveldsåpne barnehager?

- Vet lite om de små
Forskningsprosjektet som startet i 2005 har fulgt barn i 130 barnehager fra de var seks måneder. Også mor og far blir intervjuet i tillegg til pedagogiske ledere. Forsker Ane Nærde sier det store studiet er interessant fordi vi vet lite om barns tidlige utvikling. Svært mye er fokusert rundt barns senere utvikling.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har tatt til orde for at man må se om minstebemanning i barnehager bør lovfestes. Det såkalte Øie-utvalget, som har utarbeidet en stor rapport om tilstanden i barnehagene, sier at minstekravet bør være minst en voksen per tre små barn under tre år og en voksen per fire barn over tre år.

Førsteamanuensis Anne Greve ved Høgskolen forsker på vennskap mellom små barn og har en doktorgrad på vennskap mellom toåringer. Hun sier at de yngste barna som har lite utviklet språk ofte overses både av voksne og de mer verbale eldre barna i barnehagene.

- Analysen viser hvor viktig der er å ha små barnegrupper, og at barna trenger stabile voksne med førskoleutdanning rundt seg, sier Greve til forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag