RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre handelsunderskudd i USA enn fryktet

Sist oppdatert:
Det amerikanske handelsunderskuddet i august ble klart lavere enn fryktet. Det er den femte måneden på rad med fall i handelsunderskuddet til USA
Handelsunderskuddet endte ifølge det amerikanske handelsdepartementet på 39,21 milliarder dollar i august. Det var ventet et underskudd på 41,5 milliarder dollar.

I juli lå handelsunderskuddet på 40,03 milliarder etter å ha blitt revidert opp fra minus 40,3 milliarder.

De underliggende tallene viser imidlertid at det har vært et fall både i importen og eksporten i perioden. Eksporten viser et fall på 2,7 prosent til 83,7 milliarder dollar, mens importen sank med 2,5 prosent til 122,9 milliarder i august i forhold til reviderte tall for juli.

Det er spesielt lavere innkjøp av utenlandske biler og bildeler som har sendt handelsunderskuddet ned. Importen av denne typer goder har ikke lavere siden januar i fjor.

Det har også kommet tall for produksjonprisindeksen for september nå klokken 14.30 norsk tid, og disse var ikke langt fra konsensus.

PPI steg 0,3 prosent, mens det var ventet en økning på 0,1 prosent, mens kjerne-PPI, hvor de volatile elementene mat og energi holdes utenfor, var uendret, mot en ventet økning på 0,1 prosent.

Tallene har ikke gitt store utslag på de europeiske børsene i ettermiddag.

Bakgrunn PPI:
Den amerikanske produsentprisindeksen måler prisen på varer på produsentleddet, i stedet for til sluttbruker, som i den mer profilerte konsumprisindeksen.

Produsentprisene måles på tre nivåer, råvarer, under arbeid og ferdigvarer. Det første leddet vil i stor grad være kjent gjennom råvarepriser, så det senere leddene er jevnt over viktigere.

Det oppgis et totaltall, og et tall som holder matvarer og energi utenom. Det siste blir vanligvis ansett som viktigst fordi matvarer og energi ofte viser store utslag fra måned til måned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere