RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre minus enn fryktet fra Norwegian (Ny)

Sist oppdatert:
Flyselskapet Norwegian leverte et klart underskudd i tredje kvartal. Selskapet viser også bedring i oktober-tallene. Likevel er likviditetsutviklingen til selskapet meget svak
Flyselskapet Norwegian var ute med resultater for tredje kvartal torsdag morgen. Tallene var svake, men ikke like svake som ventet.

Samlede driftsinntekter var for kvartalet 331,7 sammenlignet med 212,3 for lavprisoperasjonen isolert i tredje kvartal 2003.

Kvartalets samlede driftsresultat før avskrivninger og leasingkostnader (EBITDAR) ble 16,3 millioner kroner sammenlignet med lavprisoperasjonen isolert i tredje kvartal 2003 som var 5,8 millioner kroner. Samlet driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) ble minus 11,2 millioner kroner sammenlignet med lavprisoperasjonen isolert i tredje kvartal 2003 som var minus 13,1 millioner kroner.

Ordinært resultat før skatt (EBT) for kvartalet ble minus 16,1 millioner kroner mot minus 41,9 millioner kroner i samme periode i fjor.

Bedre enn fryktet

Sammenligner vi resultatrapporten med estimatene til meglerhuset DnB Nor Markets, er det klart at Norwegian har levert bedre enn fryktet.

DnB Nor Markets-analytikerne Klaus Hatlebrekke og Martin H. Karlsen ventet en omsetning på 325 millioner kroner og et EBITDAR-resultat på 7,3 millioner kroner.

Videre ventet DnB Nor-analytikerne et EBITDA-resultat på minus 19,7 millioner kroner og et resultat før skatt på minus 23,3 millioner kroner.

Bedring i oktober-tallene

Norwegian var også ute med passasjertallene for oktober torsdag. De viste en klar bedring.

Kabinfaktoren var i oktober på 68 prosent mot 71 prosent i oktober 2003. Kabinfaktoren i oktober var likevel en klar bedring fra svake 57 prosent i september.

Innenlands var kabinfaktoren til Norwegian 63 prosent i oktober mot 70 prosent i oktober 2003. Utenlands var kabinfaktoren 74 prosent mot 76 prosent i oktober 2003.

Norwegian fraktet i oktober 195.997 passasjerer mot 145.603 i oktober 2003, som gir en økning på 50.394 passasjerer eller 35 prosent.

Minus i andre halvår

Sammenliknet med tredje kvartal vil enhetskostnadene i fjerde kvartal øke som følge av kortere sektorlengde. Sektorlengdene er kortere som følge av en økt andel innenlandsproduksjon.

Kostnadene vil også øke som følge av høye fuelpriser, intensiverte markedsaktiviteter og innfasing av ett ytterligere fly. I for bindelse med med at produksjonen er økt innenlands forventes kabinfaktoren i en periode å bære preg av denne produktforbedringen. Som følge av de ovennevnte faktorer vil ikke selskapet nå et positivt driftsresultat i annet halvår, opplyser selskapet i en melding.

Meget svak likviditetsutvikling

Norwegian skriver at de har tilfredsstillende likviditet.

- Selskapet har tilfredsstillende likviditet, med en kontantbeholdning på 235 millioner kroner ved utgangen av kvartalet.

Ser man nærmere på tallene hadde imidlertid Norwegian en netto endring i kontantbeholdningen på svake 85,6 millioner kroner. Hvis selskapet holder på i denne hastigheten går Norwegian tom for kontanter i løpet av 2 og en halv måned.

Det blir videre opplyst at den totale passasjertrafikken (RPK) økte med 112 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i 2003. Kabinfaktoren var 69 prosent mot 67 prosent i andre kvartal 2003, en økning på 2 prosentpoeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere