RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mindre shopping enn ventet

Sist oppdatert:
Detaljomsetningsindeksen, som tar temperaturen på handelen i Norge, steg bare marginalt fra september til oktober. Økningen var mindre enn ventet
Detaljhandelsindeksen økte med 0,1 prosent fra september til oktober i år, melder Statistisk sentralbyrå. Det er da målt i volum og sesongjustert, og det er utenom motorkjøretøyer og bensin.

På forhånd ventet analytikerne en vekst på 0,4 prosent, ifølge en rundspørring gjort av TDN Finans.

Forrige måned, i september, var veksten 0,5 prosent, mens markedet da hadde ventet 0,3 prosent.

Totalt økte detaljhandelsbedriftene i Norge omsetningen i volum med 5,1 prosent i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Størst var veksten for butikker med salg av nærings- og nytelsesmidler i spesialforretninger med 8,2 prosent, ifølge SSB.

Bakgrunn

Indeksen publiseres av Statistisk sentralbyrå og kommer mot slutten av månedene etter den som måles. Den viser utviklingen i detaljomsetningen, unntatt motorkjøretøyer og bensin. Statistikken er basert på tall samlet inn fra butikker.

Det oppgis både tall i volum og i verdi, og med og uten sesongjustering. Det er også tall for ulike typer butikker.

Hovedfokus er på månedsvis endring i sesongjustert volumindeks.

Indeksen følges nøye som et mål på aktiviteten til husholdningene, og en kraftig vekst kan indikere kommende rentehevning - og motsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere