Gå til sidens hovedinnhold

Mindre vann og snø enn normalt

Oslo (NTB): I det våren kommer er det mindre snø i fjellet enn normalt, og vannmagasinene har mindre vann en det som er vanlig.

Ved utgangen av første kvartal hadde magasinene en fyllingsgrad på 31,7 prosent, noe som er 7,4 prosentpoeng lavere enn normalt.

- Været ble kaldere og tørrere enn normalt i første kvartal. Det har ført til høyere kraftforbruk og mer tapping av vannmagasinene enn normalt. Ifølge våre beregninger har snømagasinet en energimengde tilsvarende 19 TWh mindre enn normalt, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

I løpet av første kvartal i år har Norge importert 0,7 TWh strøm fra utlandet. I samme periode i fjor ble det derimot eksportert 4,9 TWh.

Den lave tilgangen til vannressurser har gjort at kraftprisene i Norden de neste seks månedene nå er høyere enn i for eksempel Tyskland.

- Prisforskjellen gir signaler om et annerledes utvekslingsmønster enn i fjor sommer, da vi hadde eksport store deler av tiden. Med tyske kraftpriser under de nordiske, vil kraftutvekslingen i større grad gå fra sør til nord, opplyser Sanderud. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler