*Nettavisen* Nyheter.

Mindreårig dømt til å bli korsfestet med avkappet hode, hender og føtter

Ali Mohammad al-Nimr er dømt til døden i Saudi-Arabia. Han var mindreårig da han ble pågrepet og dømt til døden. Bildet over viser passet til gutten.

Ali Mohammad al-Nimr er dømt til døden i Saudi-Arabia. Han var mindreårig da han ble pågrepet og dømt til døden. Bildet over viser passet til gutten. Foto: ESOHR

Frykter Saudi-Arabia vil henrette ham i nær framtid.

22.09.15 18:08

Ali Mohammed al-Nimr, som er en sjiamuslimsk minoritet i Saudi-Arabia, ble dømt til døden ved halshogging og korsfestelse etter å ha blitt arrestert i 2012. Nå frykter menneskerettsorganisasjoner at henrettelsen er nært forestående.

Han var bare 17 år gammel da han ble pågrepet og tiltalt for 14 punkter - deriblant ran, våpenbesittelse og angrep på sikkerhetsvakter. Menneskerettsorganisasjoner sår imidlertid tvil om tiltalepunktene er troverdige.

Les også: Seksuell revolusjon blant muslimske kvinner

- Han er til og med tiltalt for ting som skjedde etter pågripelsen, sier Ali Abdubis ved European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) til Nettavisen.

- Vi vet ikke om han blir henrettet i dag eller i morgen, eller om han ble henrettet i går. Familien får ikke vite noen ting før etter dødsstraffen er fullbyrdet, sier Abdubis.

Faren til Ali tvitret nylig om de 14 tiltalepunktene der han tilbakeviser samtlige anklager mot sønnen.

Dømt til korsfestelse
Abdubis mener den dødsdømte ble pågrepet fordi han var en politisk aktivist.

- Han ble pågrepet fordi han protesterte i forbindelse med den arabiske våren. Myndighetene vil ikke ha noe opposisjon inne i Saudi-Arabia. De arresterte mange mennesker i 2011 under den arabiske våren, og de advarer folk mot å stille spørsmål ved eller kreve menneskerettigheter, sier Abdubis.

Andre menneskerettsgrupper som Reprive, Amnesty og Human Rights Watch, har også engasjert seg i saken til Ali Mohammad al-Nimr. Mange håper kong Salman skal benåde ham i forbindelse med den muslimske høytiden Eid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Menneskerettsorganisasjoner håper kong Salman vil benåde Ali Mohammad al-Nimr i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden Eid. Foto: ESOHR

Al-Nimr ble i utgangspunktet dømt bak lukkede dører til korsfestelse og halshogging, ifølge flere medier.

- Korsfestelse og halshogging betyr at de henger ut liket på et kors i full offentlighet, og kutter av hodet, hender og føtter, sier Abdubis.

Nå opplyser Abdubis at punktet om korsfestelse skal være fjernet fra dommen, mens halshoggingsdommen fortsatt står ved lag. Dette er ikke offisielt bekreftet.

FN får massiv kritikk
Samtidig får FN massiv kritikk for å ha utnevnt Saudi-Arabias FN-utsending, Faisal bin Hassan Trad, til å lede et panel under FNs menneskerettighetsråd (UNHRC).

Panelet består av fem medlemmer, og har ansvaret for å besette mer enn 70 stillinger med arbeidsoppgaver som skal styrke globale sivile rettigheter, skriver The Times.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ali Abdubis ESOHR. Foto: ESOHR

Utnevnelsen skal ha skjedd allerede i juni, men skal ha blitt hemmeligholdt av diplomater, skriver samme avis.

- FN valgte et land, som halshogger flere folk i år enn det IS har gjort, til å lede et viktig menneskerettspanel, sier direktør for UN Watch, Hillel Neuer.

- Oljedollar og politikk har igjen vunnet over menneskerettigheter, sier Neuer.

Rundt 135 mennesker har blitt henrettet i Saudi-Arabia siden nyttår.

Les også: - Vi halshogger folk for å forsvare samfunnet
Les også: Tybring-Gjedde: - Det er mulig at verden er så skrudd

Mindreårige dødsdømte
ESOHR opplyser til Nettavisen at det er ytterligere to mindreårige forbrytere i Saudi-Arabia som er dømt til døden og venter på å få dødsstraffen fullbyrdet.

Saudi-Arabia har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige.

- De følger ikke denne konvensjonen om at man ikke skal henrette noen som begikk forbrytelsen da de var under 18 år, sier Abdubis.

Fakta

Fakta om Saudi-Arabia

Politisk motivert
Aktivister hevder dommen mot Ali Mohammad al-Nimr er politisk motivert, ettersom onkelen er en høytstående sjiamuslimsk, religiøs leder og regimekritiker, sjeik Nimr Baqr al-Nimr, som også er dømt til døden.

Han er dømt for blant annet å ha «ført krig mot gud» i 2014. Sjeiken har vært en aktiv forkjemper av rettighetene til den sjiamuslimske minoriteten i Saudi-Arabia, som består av 2,7 millioner mennesker.

- Det saudiarabiske rettssystemet diskriminerer sjiamuslimer, og er målrettet mot sjiamuslimer. Et eksempel kan være at i en hvilken som helst rettssak kan dommeren avvise et vitne fordi vitnet er sjiamuslimsk, sier Abdubis.

Videre sier han at sjiamuslimer blir diskriminert i Saudi-Arabia.

- Hvis du sammenligner straffen til IS-medlemmer som har vendt tilbake fra Syria eller Irak, så får de gjerne en liten, begrenset straff på to til fem år, mens sjiamuslimer som protesterer kan få alt fra fem til ti år i fengsel.

Den islamske stat er som kjent en terrorbevegelse bestående av sunnimuslimer.

- I Saudi-Arabia finnes det ikke noe sivilt samfunn eller ytringsfrihet. Det er rett og slett ikke lov.

Les også: - Derfor tar vi ikke imot én eneste syrisk flyktning
Les også: Saudi-Arabia løfter ikke en finger for flyktningene

Forsvarer halshogging
Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf, forsvarte nylig bruken av dødsstraff i Saudi-Arabia i et intervju med Nettavisen.

- Når man praktiserer denne straffemetoden, så vil kanskje andre bli redde og ikke engang tenke på å begå samme forbrytelse, sa han.

Ambassadøren mente det ikke var noe forskjell på å bli henrettet ved giftsprøyte, slik det gjøres i USA, enn å bli henrettet ved halshogging.

Kilder: ABNA 24, InternationalBusiness Times, News.com.au, World Mic, NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.