Mindreårige fulle på byen

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Norske mindreårige ungdommer kommer seg ikke bare inn på utesteder, de drikker seg også fulle der.

11.08.10 10:52

Oslo (ANB):Hver tiende gang norske ungdommer i alderen 14-17 år drikker seg fulle, foregår drikkingen på utesteder med skjenkebevilling. Halvparten av drikkingen i denne aldersgruppen foregår i private hjem. Det kommer fram i en studie om ulike drikkesteders betydning for ungdomsfyll.

- Ungdomsfyll er forbundet med et bredt spekter av skader og problemer. For å kunne forebygge best mulig er det nyttig å vite hvor ungdom faktisk drikker seg fulle, sier forsker Elisabet E. Storvoll ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Bedre håndheving
Fra tidligere studier vet man at ungdom får kjøpt alkohol på utesteder. Men at så mange faktisk også drikker seg fulle der, reagerer Storvoll på.

- Det er viktig å sikre bedre håndheving av de eksisterende aldersgrensene på skjenkesteder, sier Storvoll.

Når det gjelder de mange ungdommene som drikker i private hjem, mener hun det er viktig å nå foreldrene i det forebyggende arbeidet.

Studien viser at relativt få fylleepisoder finner sted på sosiale tilstelninger i forbindelse med skole eller fritidsaktiviteter. Det er også små forskjeller mellom kjønnene.

Stordrikkere
27 prosent av gangene ungdommene drakk seg fulle, oppga de andre drikkesteder enn forskerne spurte om, og fra før vet man at drikkingen også skjer i parker, på strender og andre steder utendørs.

En fjerdedel av ungdommene hadde vært fulle mer enn 20 ganger det siste året, og denne gruppen sto for mer enn halvparten av alle fylleepisodene. Disse «stordrikkerne» drikker seg oftere fulle på utesteder enn annen ungdom.

Studien er basert på en skoleundersøkelse blant 13.399 norske 14-17-åringer, og er gjort av Storvoll og forskerne Ingeborg Rossow og Hilde Pape.

Krever kamp mot falsk id
NHO Reiseliv vil ha hyppigere kontroller og kamp mot bruk av falsk id. Bransjen selv reagerer sterkt på funnene i en ny studie som viser at norske mindreårige drikker seg fulle på utestedene.

- Hvis dette er riktig, så tar vi sterk avstand fra at sånt kan skje, sier seniorrådgiver Tore Haug i NHO Reiselivs serveringsutvalg til ANB.

Han mener hyppigere kontroller på utestedene må til, og at det nok er for dårlig kontroll mange steder. Men Haug understreker at kamp mot bruk av falsk legitimasjon kanskje er det aller viktigste virkemidlet.

- En del av de falske legitimasjonspapirene er så proft laget at det er vanskelig å avdekke. Derfor må det strengere reaksjoner til for bruk av falsk id. Det er et relativt alvorlig lovbrudd, og virkemidlene bør være deretter, sier Haug. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.