RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Mindretall greit for Erna

Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg tror det er like sannsynlig med en borgerlig mindretallsregjering som en flertallsregjering i 2013.

- Per dags dato så kan det være like stor sannsynlighet. Men det er lenge til neste stortingsvalg, sier Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi har levd mesteparten av etterkrigstiden med mindretallsregjeringer. Jeg tror det kan gi like mye økonomisk stabilitet i årene framover som en flertallsregjering. Men jeg ønsker meg jo en flertallsregjering, for det vil gi best styringsforhold, legger Høyre-lederen til.

Kritiserer regjeringen
- Jeg mener likevel at det er mulig å få til god borgerlig politikk av et samarbeid med en mindretallsregjering. Det har vi gjort før, og det kan vi gjøre igjen, poengterer hun.

Erna Solberg mener at landet har fått noe helt annet enn den flertallsregjeringen statsminister Jens Stoltenberg lovet før valget i 2005.

- Han lovet folket en flertallsregjering med langsiktig og stabil styring. Det har vi ikke sett noe til, sier Solberg.

Hun hevder at landet har en regjering hvor partiene står så langt ifra hverandre at kompromissene blir skjøre.

- Dermed har ikke regjeringen evne til å korrigere kursen, selv om den åpenbart er feil, sier Solberg.

Vil holde igjen
Høyre-lederen er opptatt av å holde igjen på Fremskrittspartiets iver etter å bruke mer oljepenger. Samtidig ser hun muligheter til å bli enige med Frp om viktige strukturtiltak.

- Forenklet sagt, er det pengebruken som blir utfordringen i forhold til Frp. Men innenfor økonomisk politikk ser jeg også strukturforslag som vi kan bli enige om. Det gjelder for eksempel måter å finansiere veibygging på ved å samarbeide med private. Det gjelder også modernisering av offentlig sektor, sier hun.

- Frp er enige med oss i å bruke penger på det som skaper vekst. Men på den annen side bruker Frp også penger på vanlig offentlig forbruk som ikke skaper økonomisk vekst, sier hun.

Også KrF og Venstre
- Så her må dere få Frp med på å kutte?

- Ja. Dette er et område som er vanskelig. Men det gjelder ikke Frp alene. Også andre borgerlige partier vil øke offentlige budsjetter, sier hun og sikter indirekte til Venstre og KrF.

Høyre-lederen peker på at de borgerlige partiene har blitt enige om en rekke saker på Stortinget. Den viktigste er samhandlingsreformen for helsesektoren.

- I tillegg har det vært borgerlig enighet om Høyres forslag til kreftplan. Vi har også samlet oss om forslag som bedrer kårene for frivillig sektor og tiltak overfor små og mellomstore bedrifter. I tillegg ser jeg stor enighet om valgfrihet der det åpnes mer for private tilbud innen både helse og skole, sier Erna Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere