RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miniguide til Istanbul

Bosborus-stredet er vakkert.
Bosborus-stredet er vakkert. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
Få en praktisk guide til én av verdens mest sammensatte og gåtefulle byer - Istanbul.

Tyrkia står i en særstilling som ett av verdens viktigste muslimske land, der religionen er tonet ned til fordel for en pragmatisk tilværelse som et bindeledd mellom øst og vest. Dette er spesielt synlig i landets største by, som også er én av verdens mest sammensatte og gåtefulle.

Fakta om Istanbul

Hvor Tyrkias største og mest folkerike by, beliggende på begge sider av Bosporos-stredet.
Når Hele året, men den beste perioden klimamessig er vår og høst.
Hvorfor Med feste i to verdensdeler er Istanbul en by som fysisk såvel som psykisk bygger bro mellom vestlig og østlig kultur, i en egenartet, unik miks.

Land Tyrkia
Innbyggere Ca. 13 millioner
Tidssone GMT +2
Valuta 1 tyrkisk Lira (TL/TRY) = 3,18 NOK
Nødnumre Ambulanse 112, politi 155, turistpolitiet (0212) 5274503, brann 110
Elektrisitet 220V

Turistinformasjon

Slik kommer du til Istanbul

Turkish Airlines har flere ukentlige direkteflyvninger til Istanbul fra Gardermoen. Du kommer deg også dit med en rekke andre europeiske flyselskaper, da med ett stopp. En rekke gruppereiseoperatører, som Ving, Kalinkatours og Detur selger pakker til Istanbul, som kombinerer fly og hotell. Star Tours TEMA tilbyr en femdagers guidet Istanbul-tur fra 6398 kr.

Kom deg rundt i Istanbul

Istanbul kan oppleves som litt kaotisk, og helhetlige kart er mangelvare. Du opplever byen best til fots, og det er gjerne i bakgatene litt utenom allfarvei du finner de mest spennende sidene ved byen.

Skal du bevege deg over større avstander, eller bor litt utenfor sentrum, er metroen et ypperlig fremkomstmiddel. I tillegg går det en rekke båter i skyttel over Bosporos til den østlige delen av byen, fra ulike stasjoner langs stredet. Øst for Galatabrua er det flere operatører.

Du får kjøpt sjetonger i plast til bruk på offentlige transportmidler i ulike kiosker og maskiner (2 TL).

Taxi er billig, men bli enig om pris på forhånd. Legg også til tid om du vil være presis, da trafikken av og til står helt stille.

Orienter deg i Istanbul

Ta utgangspunkt i Taksim, veikrysset det moderne Istanbul mer eller mindre dreier rundt. Derifra kan du enten gå eller ta den gamle trikken nedover langs handlegaten Istiklal til Tünel. Gå deretter forbi Galatatårnet og nedover mot brua med samme navn. Krysser du den er du i gamlebyen, hvor det turister gjerne forbinder med Istanbul starter – og slutter.

Før du drar til Istanbul

Les Nobelprisvinneren Orhan Pamuk er Tyrkias mest kjente nålevende forfatter. I romanene tar han ofte utgangspunkt i hjembyen Istanbul, så også i hans siste roman på norsk – «Uskyldens museum».

Se En rekke internasjonale filmer har brukt Istanbul som kulisse, blant annet Bond-filmer som «The World Is Not Enough» og «From Russia With Love». Av nyere filmer anbefales musikkdokumentaren «Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul» (2005) og den italiensk-tyrkisk-spanske «Hamam» (1997).

Hør Tyrkisk musikk tar opp i seg svært mange sjangere. Én av de som maktet å koke alt dette sammen til et fascinerende, moderne brygg er den avdøde folkrock-artisten Kâzim Koyuncu. «Hayde» (2004) er blant hans sterkeste soloprosjekter.

Få med deg i Istanbul

1. Et tyrkisk bad

Et ekte hamam er den mest effektive måten å komme litt under huden på det typisk tyrkiske. I Det østromerske og senere Det osmanske riket ble dampbadet en sentral del av tyrkisk daligliv. Det mest kjente i Istanbul er Cagaloglu i Sultanahmet, som er særlig kjent for sitt imponerende interiør. Cemberlitas er et annet hamam med historiske aner tilbake til 1500-tallet.

> Hammamguide

2. Besøk Sultanahmet

Du kommer ikke utenom dette historiske området i hjertet av byen. Her finner du Topkapi-palasset, Den blå moské og Hagia Sofia omtrent vegg i vegg. Ikke langt unna ligger også Grand Bazaar og den noe mindre krydderbasaren i Eminönü.

3. Cruise på Bosporos

I sørenden av Galatabroen ligger det en rekke båter som tilbyr cruise på Bosporosstredet. Totimerscruisene er de mest populære (pris ca. 50 kr). Sørg for å hoppe på en båt på ettermiddagen, frem til når sola går ned. Da får du med deg strålende solnedgangen over gamlebyen på returen. Noen av båtene legger også opp til bevertning om bord, alt fra te til treretters middager.

4. Shopping på gamlemåten

I Den store basaren og på Krydderbasaren kan du handle det meste. Husk å prute – det er en del av opplevelsen. Den største utendørs handlegaten er Istiklal mellom Tünel og Taksim, og i smugene ut fra denne er det i tillegg en rekke spennende småbutikker, som tilbyr alt fra olivensåper til silkeskjerf og hjemmelagde smykker. I Serdari Ekrem-gaten ligger for eksempel Tuba Benian og Lunapark, to designbutikker som selger klassiske tyrkiske kles- og interiørartikler. Istanbul har for øvrig Europas største tetthet av kjøpesentre.

Spis godt i Istanbul

Hamdi Restorant i Eminönü (kåret til Istanbuls beste kebabsted i Reiser & ferie) er et bra sted å begynne. I tredje etasje har du fin utsikt mot Galatabrua.

Som havnebyer flest har Istanbul gode sjømatrestauranter, men de er ofte relativt dyre. Under selve Galatabrua ligger det et par som er verdt å prøve ut. Både Beyaz inci Balik og Sanat Cafe & Restaurant byr på mye godt. I Istanbul Modern Café i Istanbuls Museum for moderne kunst møtes mange bare for å sitte ute og nyte den praktfulle utendørsterrassen, men maten – både den autentisk tyrkiske og den mer internasjonale – er utsøkt.

Hotellet The Marmara Pera huser to gode restauranter – en som serverer klassisk tyrkisk cuisine, og en med typiske skandinaviske (sic.) retter.

Restaurant Agatha (etter krimdronningen Agatha Christie, som bodde her) på hotellet Pera Palace holder et høyt nivå både hva angår mat og interiør. Her er menyene for øvrig inspirert av stoppestedene på togturen mellom Paris og Istanbul, omtalt i Christies krimroman «Mordet på Orientekspressen»

Bo godt i Istanbul

Luksus Det praktfulle, historiske palasset Ciragan Palace Kempinski er den optimale hotellopplevelsen i Istanbul, der det ligger helt nede ved Bosporos. Uteområdet er enormt, med flere bassenger og hageanlegg, i tillegg til utendørsrestauranter og soldekk.

MiddelsRadisson Blu Bosphorus ligger fint til ved sjøen og den kjente Örtaköy-moskeen under Bosporosbrua.

BudsjettMövenpick Hotel Istanbul er et fint forretningshotell, beliggende rett ved t-banestasjonen i bydelen Levent.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Visste du at navnet Den blå moske er knyttet til de millioner av små blå fliser i moskeens mosaikk?

Visste du at Istanbul var sentrum i et rike som omfavnet Nord-Afrika, Midt-Østen og halve Øst-Europa?

Visste du at Istanbul ikke fikk sitt nåværende navn før i 1930? Inntil da het byen Konstantinopel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere