RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miniguide til København

Bysykkel er gratis og genial måte å ta seg rundt i Kongens by.
Bysykkel er gratis og genial måte å ta seg rundt i Kongens by. Foto: Ernst Hammerschmid (Ernst Hammerschmid)
Sist oppdatert:
København har en kraftig, internasjonal storbypondus, men det er den langsomme, gode atmosfæren som trekker oss til byen gang på gang.

En miniguide fra Reiser & ferie

Grunnleggende om København

Land Danmark
Innbyggere Ca. 1,2 millioner
Tidssone GMT +1 (som Norge)
Valuta 1 dansk krone = 1,20 NOK
Nødnumre Hovednummer 112, politi 114

Hvor Danmarks hovedstad ligger ved Øresund, bare minutter i bil fra Sverige.
Når Våren er best, men det finnes ingen virkelig dårlig tid å besøke byen på.
Hvorfor Klassiske kneiper og ultramoderne etablissementer kompletterer hverandre. Shopping og kulturtilbud i verdensklasse, alt i en miks som like fullt er umiskjennelig dansk.

Turistinformasjon til København

Visit Copenhagen
Visit Denmark

Navnet kommer fra «Kjøpmennenes havn», og byens strategiske plassering mellom den skandinaviske halvøy og kontinentet gjorde tidlig København til et økonomisk og kulturelt brohode i Europa.

Slik kommer du til København

Det går daglig fly fra flere norske byer direkte til København. I tillegg kommer du deg dit greit med både ferge, tog og buss. Kjører du selv, så beregn snaut syv timer fra Oslo.

> SAS
> Norwegian
> Wideroe
> DFDS Seaways
> GoByBus
> Eurolines
> Swebus Express

Komme deg rundt i København

København er en av verdens fremste sykkelbyer, og Bycyklen er et gratis tilbud, der du mot et depositum kan plukke opp sykler fra stativer rundt om i byen. Det vesentligste i byen når du ellers til fots eller med undergrunnen.

Et Copenhagen Card kan være en god investering. For 252 kr reiser du gratis med buss, tog og metroen i 24 timer, i tillegg til gratis inngang på mer enn 70 museer og andre severdigheter. Du får blant annet kjøpt kortet på flyplassen, togstasjoner og i turistinformasjonen.

Før du drar til København

Les Oppvigleren og forfatteren Dan Turèll – av dansker ofte omtalt som «onkel Danny» – har skrevet mye om København, både i krimbøker og andre sammenhenger. I hans mordserie tar han ofte utgangspunkt i bydelen Vesterbro.

Se Tv-serien «Borgen» gir et interessant bilde av både København, dansk samfunnsliv og politikk.

Hør For mange er Kim Larsen og Gasolin lyden av Danmark. Av nyere dansk musikk er det verdt å merke seg Oh Land og Medina. Jazz er likevel den musikksjangeren Danmark er mest kjent for utenfor landets grenser. Bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen (1946–2005) spilte med legender som Stan Getz og Dexter Gordon. I dag er Carsten Dahl og brødreparet Chris Minh og Niels Lan Doky verdt å følge.

App «Lonely Planet Copenhagen City Guide» 35 kr (Apple, Android)

Visste du dette om København

Loppemarkedet på Nørrebro er Danmarks lengste – og smaleste? Det strekker seg 333 meter langs muren ved Assistens kirkegård i Nørrebrogade.

Få med deg i København

1. Tivoli i København

Du kommer ikke utenom den fantastiske friluftsparken midt i byen. Tivoli ble grunnlaget allerede i 1843 av journalisten Georg Carstensen, og ble anlagt der de gamle vollgravene rundt Københvan én gang var.

Den eldste og mest kjørte attraksjonen er Rutschebanen, som er én av verdens eldste fungerende berg- og dalbaner, bygd i 1914. For mange holder det likevel bare å spasere rundt i parken en varm sommerettermiddag, ta en matbit på én av de mange og gode spisestedene, og få med seg et utendørsshow i friluftsteateret.

2. Louisiana i København

Danmarks fremste samling av moderne kunst finner du i Louisiana Museum of Modern Art. Museet er en opplevelse, og et grensesprengende møte med noe av det ypperste som er gjort innenfor kunsten de siste 70 år.

I samlingen, som befinner seg et lite stykke utenfor byen, finner du hovedverker av ikoniske kunstnere som Picasso, Giacometti, Yves Klein, Andy Warhol, Rauschenberg og Henry Moore. For å nevne noen.

3. Rundetårn i København

En spasertur i sentrum av København bør enten starte eller slutte med Rundetårn. Dette ikoniske tårnet midt i byen ble oppført av Christian IV, og er en del av et bygningskompleks som skulle fungere både som student- og universitetskirke, og universitetsbibliotek. Øverst i tårnet ble universitetets astronomiske observatorium etablert, og her har du i dag fremdeles flott utsikt over sentrum av byen.

4. Designere og bohemer i København

København, er kjent for sine mange internasjonale arkitekter og designere, og Danish Design Center rett ved rådhuset er vel verdt et besøk. Som en kontrast til den kjølige, danske minimalismen er det trivelig å vandre rundt i fristaden Christiania, som fremdeles styrer seg selv, til tross for mange iherdige forsøk på fjerne hippiene, bohemene, kunstnerne og anarkistene fra ett av Københavns mest attraktive tomteområder.

Spis godt i København

Danskene er kjent for lekre smørrebrød, med snaps og øl der til, og det finnes mange fine spisesteder som selger de klassiske brødskivene. De siste årene har København gjort seg mer bemerket på det moderne gourmetkartet, ikke minst etter at Noma to ganer er kåret til verdens beste restaurant.

Madklubben er et sted som serverer forholdsvis avansert gastronomi basert på tradisjoner, og med folkelige priser. Konseptet finnes flere steder i København, blant annet i Tivoli og i Kongensgade 66.

Husmannens Vinstue er en mer klassisk kjellerkneipe, med utallige herlige smørrebrød på menyen. Lenge var stedet forbeholdt menn, og fremdeles selges det såkalt herrefrokost her, som blant annet inneholder sild i ulike varianter, pluss en gedigen tatartallerken.
Larsbjørnsstræde 2

Noma er selvsagt verdt å nevne. Her diskes det opp med de mest fantastiske retter, men reiser du på budsjett er det mye annet å som kan friste. På The Original Halifax Burger Restaurant & Bar serveres angivelig byens beste burger. Jeg er tilbøyelig til å være enig.

Bo godt i København

LuksusD’Angleterre er Københavns fremste hotellklassiker, et ikonisk overnattingssted på Kongens Nytorv etablert allerede i 1755. Det er her de rike og berømte bor når de besøker den danske hovedstaden. Bygningen gjennomgår en omfattende renovering.

MiddelsFirst Hotel Twentyseven er et relativt nytt designhotell, beliggende sentralt. Det er lekkert å se på, med fine rom og ikke minst en forbilledlig vinbar som frister til gjentatte besøk.

BudsjettCPH Living er et flytende hotell midt i byen. Alt inventar er spesialdesignet. Et annerledes og trivelig overnattingsalternativ.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Visste du dette om København

Du nå kan bade midt i byen, blant annet i Copencabana i Vesterbro, eller i Havnebadet på Island brygge i Amager? Betydelig bedret vannkvalitet i havet rundt København er årsaken.

Flere miniguider fra Reiser & ferie

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere