Gå til sidens hovedinnhold

Miniguide til New York

I fjor besøkte over 50 millioner turister New York. Planlegger du tur til "The Big Apple" i sommer, får du guiden her.

HTML EMBED

New York City er som en verden løsrevet fra resten av dette enorme landet. Den en moderne renessanseby og bystat der alt virker mulig, og som regel er det også. Mange førstereisende overraskes hvor hjemme man føler seg i USAs største by, noe de nummererte gatene og utallige popkulturelle referansepunkter bidrar godt til, men det er menneskene som gjør New York til den unike byen den er.

Fakta om New York

Hvor Nord på USAs østkyst, i delstaten ved samme navn.
Når Hele året, men vintervindene kan være virkelig bitende.
Hvorfor Svimlende skyskrapere, suveren shopping, museer i verdensklasse og overraskende trivelig tross størrelsen.

Land USA
Innbyggere 8,2 millioner (ca. 19 millioner inkludert nærområdene)
Tidssone GMT -5
Valuta 1 dollar = ca. 5,70 kr
Nødnumre 911 (politi, sykebil), 311 (generelt informasjonsnummer), politiets hovedkvarter Manhattan +1 212 374 5000.

Turistinformasjon

NYC
Visitors - NYC.gov

Slik kommer du til New York

SAS og Continental Airlines flyr direkte fra Oslo til New York. I tillegg tilbyr en rekke andre flyselskaper overfart med én stopp. Gunstigst av disse i forhold til luftlinje er Icelandair.

Kom deg rundt i New York

New York har et godt bussnettverk, men det enkleste er som regel å forflytte seg med the Subway, som tar deg effektivt rundt til alle fem bydeler. MetroCard kjøper du på egne automater. Én tur koster for tiden 2,50 dollar, syvdagerskort 29 dollar. De gule taxiene (som kun stopper på signal) er også greie og sjåførene ofte en opplevelse i seg selv, men husk at trafikken kan være seig. Hotellene har i tillegg ofte limousintjenester dersom du vil flotte deg. Om du virkelig skal ta for deg av byens attraksjoner, kan et New York Pass være tingen. Kortet gir gratis inngang eller rabatter på en rekke ulike opplevelser, og koster fra 60 dollar og oppover, avhengig av varighet.

Orienter deg i New York

Målet for de aller fleste som besøker New York er Manhattan, der den kjente Fifth Avenue deler bydelen i en østlig og vestlig del. Det er gjerne områdene rett sør og sørvest for Central Park, samt SoHo (South of Houston) og Greenwich Village litt lenger nede på øya, folk trekker til. Du bør likevel forsøke å komme deg ut til minst én av de øvrige bydelene, og ikke minst har Harlem og Brooklyn, sistnevnte med Williamsburg, DUMBO og Brighton Beach, mye spennende å by på.

Visste du at det finnes mer enn 4000 lisensierte, mobile hurtigmatkjøkken i New York, med pølser og bagels som de mest populære varene?

Før du drar til New York

Les Paul Austers romaner skildrer New York, og spesielt bydelen Brooklyn, med et unikt blikk, så også hans siste bok «Sunset Park» (2011).
Se New York har vært utgangspunkt for utallige filmer. Woody Allen står alene bak omtrent et dusin av disse, ikke minst «Manhattan» (1979). Andre severdige filmer som viser ulike aspekter av byen, er Oliver Stones «Wall Street» (1987), «Do The Right Thing» (1989) av Spike Lee, og «Saturday Night Fever» av John Badham (1977).
Hør Byen øver enorm innflytelse på internasjonal musikk, og er i sin tur sterkt influert av impulser utenfra gjennom innflytterne fra hele verden. Byens mest kjente komponist – og USAs mest innflytelsesrike – er nok George Gershwin, som opererte innen en rekke sjangre. Musikalen «West Side Story» med musikk av Leonard Bernstein er spesielt knyttet opp mot New York som multikulturell by, og ellers kommer man selvsagt aldri utenom Frank Sinatra.

Få med deg dette i New York

1. Kunstbyen New York

Etter sigende skal det være nærmere 10 000 kunstgallerier i New York. Du bør likevel begynne med de viktigste institusjonene. Metropolitan Museum of Art ved Central Park har den flotteste samlingene i verden av amerikansk kunst, også innenfor samtidskunst. I Museum of Modern Art ((MoMA) finner du verdens største samling av moderne kunst. Dette museet er så stort at det krever flere dager. Guggenheim og Brooklyn Museum of Art er to andre veldig fine museer, og førstnevnte verdt et besøk bare på grunn av sin arkitektoniske utforming av Frank Lloyd Wright.

2. Besøk Ellis Island

Øya som millioner av immigranter måtte passere igjennom ved munningen av Hudson-elven står som et vitnesbyrd over hvordan USA ble til. Da dørene stengte i 1954, hadde mer enn 20 millioner mennesker reist over Ellis Island til «det lovede land», hovedsakelig til New York og delstaten New Jersey like ved. Er du på jakt etter mulige slektninger i USA, kan dette være stedet å begynne. Ellis Island er et sant skattkammer for den historieinteresserte.

3. Gjør et kupp i New York

Det du bruker i dyre hoteller, kan du spare inn på ved å handle i de utallige billigbutikkene over hele byen. Century 21 er for eksempel én av verdens største butikker i sitt slag, hvor du kan handle svært billige designerklær. Den gedigne fotobutikken B&H er et annet sted der du virkelig kan gjøre gode kjøp. Ønsker du å dra på organisert shopping er det flere tilbud, blant annet Shop, Hop & Top NYC Bus Tour, og Recessionista, Fashion & Fun Shopping Tours.

4. Musikkbyen New York

Du bør få med deg minst én musikalsk forestilling, når du er i New York, enten det er rock, pop, jazz, klassisk eller en musikal. Særlig når det gjelder sistnevnte er det mye å velge både på og «off» Broadway, og det finnes flere nettsteder som tilbyr billige musikalbilletter, blant annet BroadwayBox.com og New York Show tickets . I Harlem kan det også være verdt å få med seg et show på klassiske Apollo Theater i 125. gate. Det neoklassiske konsertlokalet var lenge afroamerikanernes viktigste scene.

Spis godt i New York

Det finnes vel ikke det land som ikke er representert med egen restaurant i New York, og det er bokstavelig talt titusenvis av steder der du kan få deg en matbit. Det mest typiske med byen er likevel de mange hurtigmatstedene, et fenomen sterkt knyttet til byens sjel.

Skal du for eksempel prøve deg på en typisk New York Bagel, denne forvokste smultringen med røtter fra det jødiske Europa, sjekk The Bagel Hole i Park Slope ved Prospect Park i Brooklyn – angivelige de beste i byen. De beste bagels får du tidlig om morgen, når de er helt ferske og varme.

The New York Hot Dog er annen hurtigmatvariant du bør prøve minst én gang. Du finner selgere over hele byen, men langt fra alle er like gode. Papaya King, som har flere utsalg, er verdt et forsøk. Er du i Brighton Beach rundt Coney Island bør du også prøve berømte Nathan’s Hot Dog.

Av andre typer gatemat verdt å merke seg er Hallo Berlins ulike pølser på hjørnet av 54. Gate og Fifth Avenue. Til Jackson Heights i Queens drar mange for de berømte, søramerikanske arepaene hos Arepa Lady. I Washington Square Park serverer den kjente restaurantmannen Danny Meyer burgere på Shake Shack.

Bo godt i New York

LuksusMandarin Oriental, som ligger strategisk til ved Columbus Circle og Central Park, har 248 luksusrom i orientalsk stil. Her finner du også én av byens beste internasjonale restauranter (med asiatisk tilnærming), i tillegg til et raffinert spaanlegg.

Middels Nyåpnete Hotel Lola ligger fint til i Midtown ikke langt fra Manhattans mote- og designdistrikt. Det kort gåavstand til Empire State Building, Madison Square Park og Fifth Avenue.

Budsjett Hotellprisene på Manhattan er legendarisk høye, og du kan spare en del på å bo utenfor øya. Det familieeide Hotel Deauville er likevel et godt og relativt rimelig alternativ i en historisk bygning ikke så langt fra Empire State Building.

HTML EMBED

Visste du at siden 2005 har New York hatt den laveste krimraten blant amerikanske storbyer?

Visste du at 8th Avenue i Brooklyn blir kalt Lapskaus Boulevard på grunn av alle de norske innvandrerne som slo seg ned her?

ABONNER PÅ REISER OG FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget