RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minimal effekt på tankmarkedet

Sist oppdatert:
USA har nå etter 28 år endelig oppnådd å fylle de strategiske lagrene helt fulle. Bortfallet av den «strategiske» etterspørselen vil imidlertid ha minimal effekt på tankmarkedet
Det viser beregninger gjort av skipsmeglerhuset Poten & Partners i New York.

Påfyllignraten for de strategiske lagrene har den siste tiden vært på 75.000 fat pr. dag, som tilsvarer fulltids bruk av tre aframax-tankskip med råolje fra Venezuela. Poten skriver i en analyse at selv om stadig lavere innenlandsk oljeproduksjon skulle få myndigheten til å bygge ut lagrene vil det ha minimal effekt på tankmarkedet.

Har tatt 28 år

Det var i desember 1975 at de amerikanske politikerne vedtok å etablere de strategiske oljelagrene. Årsaken var effekten av den arabiske oljeembargoen i 1973.

Målet var å fylle opp den strategiske reserven med 700 millioner fat for å hindre effekten av tilsvarende oljeboikotter. Den første lasten til lagrene skjedd i oktober 1977, mens det er først i disse dager at lagrene faktisk har nådd målet på 700 millioner fat fordelt på saltgruver.

Ifølge Poten brukt an 15 år på å nå 600 millioner fat, men så stoppet oppfyllingen opp gjennom 1990-tallet før president George W. Bush startet fyllingen igjen i 2000.

Det er har flere ganger de siste årene vært luftet å øke lagrene til 1 milliard fat, men foreløpig har forlsaget ikke blitt vedtatt av den amerikanske kongressen.

Historisk høye lagre

Inkludert den nå nesten fulle strategiske reserven har USA de høyeste råoljelagrene noensinne. For i tillegg til at reserven har blitt fylt opp så har de kommersielle lagrene steget kraftig siden bunnen i fjor.

De kommersielle lagrene er nå på det sesongmessige høyeste nivået siden 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere