Minister Giskes kulturløfter

Trond Giske har måtte tåle kritikk for premiereløvefakter, men det er ingen bombe at han blir ny kulturminister. Les hva Ari Behns gode venn og vår nye kirke- og kulturminister vil satse på.

17.10.05 12:35

At Trond Giske har ønsket seg posten som kirke- og kulturminister, kommer ikke som noen bombe. Den kulturpolitiske talsmannen for Ap har deltatt villig med kulturutspill over lengre tid.

Barn, film, dans
Barn, fri dans og film er Giskes tre på topp. Giske har forpliktet seg gjennom de rød-grønnes løfter å satse mer på både film, kulturskoler og korps. Ap har sagt at de ikke ønsker å legge ned Norsk filmstudio, og de ønsker å nå målet om å produsere 20 norske filmer i året.

Samtidig har de sagt at de skal følge opp Kulturmeldinga som kom under den forrige regjeringen.

Glamour-kritikk
Trond Giske har også måttet tåle kritikk, både skjult og mindre skjult, fra kultur-Norge. Enkelte mener Giske pleier alt for nær kontakt med den glamorøse delen av norsk kulturliv. Giske er blant annet fadder til sin gode venn Ari Behns datter, Maud Angelica.

LES REAKSJONENE PÅ GISKE HER

Giskes vennskap med Ari Behn og prinsesse Märtha Louise har vært ansett som upassende.

Både Ole Paus og Åge Aleksandersen har kommentert Giske på sine nyeste plater. I låten «Nettverk» fra platen «Sanger fra et hvitmalt gjerde i sjelen» synger Paus nettopp om dette.

Til TV 2 Nettavisen sa Paus;

- Vi har en del folk med ny suksess her i landet som søker sammen med de kongelige, enten de er krigskorrespondenter, forfattere eller har inngått et bra giftermål. Jeg er sikker på at de ikke er blinde for den betydningen. Man lager en helt ny form for elite. Og det er en del personer i den kretsen som har en posisjon der de jeg synes de bør holde en edruelig avstand til enkelte ting. Det samme som de kongelige bør, sa Paus med klar hilsen til blant andre Trond Giske.

LES INTERVJUET MED PAUS HER

På albumet «To skritt frem/ 4 skritt tilbake» synger Åge Aleksandersen om «premieremafiaen» – de politikere som liker å sole seg i rampelyset.

«Og min mann på tinget e faan mæ ikke bedre, han», synger Aleksandersen om Giske.

Ikke lesernes valg
Da TV 2 Nettavisen skrev at Giske var aktuell til kulturministerposten, og ba leserne stemme på sitt valg, fikk Giske 13 prosent av stemmene. Ågot Valle og Tove Karoline Knutsen fikk 22 prosent av stemmene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.