Den israelske energiministeren fikk seg en svært ubehagelig opplevelse da hun skulle inn på FNs klimatoppmøte (COP26) i Glasgow på mandag. Karine Elharrar lider av muskeldystrofi og sitter i rullestol.

- Jeg ankom COP26 for å møte mine motparter fra rundt omkring i verden for å fremme en felles kamp i klimakrisen. Det er trist at FN i 2021, som fremmer fremkommelighet for folk med funksjonshemming, ikke tilbyr fremkommelighet til sin begivenhet, skriver Elharrar på Twitter.

Les også: Gode nyheter fra Glasgow kan også påvirke kjøttkonsumet vårt

Ventet i to timer før hun ga opp

Elharrar ble nødt til å vente i to timer utenfor inngangen til toppmøtet fordi arrangørene nektet å slippe henne inn med rullestol, skriver The Guardian. Hun fikk etter hvert tilbud om å bli transportert inn til toppmøte-området i et kjøretøy som var utilgjengelig for rullestolbrukere. Dermed ble hun nødt til å reise tilbake til hotellet i Edinburgh som ligger 80 kilometer unna toppmøtet i Glasgow.

- Vi beklager denne hendelsen på det dypeste, sier Storbritannias energiminister George Eustice i en uttalelse.

Men Eustice legger tilsynelatende litt av skylden på den israelske delegasjonen.

- Det som vanligvis ville ha vært tilfellet for en situasjon som dette, er at Israel ville ha formidlet at de hadde dette spesielle behovet for sin minister, sier han til BBC.

Den israelske ambassaden i London sier at de har formidlet COP-arrangørene om ministerens behov lang tid i forveien av toppmøtet.

Les også: Talte i Glasgow: Støre kom med stikk til passive klima-verstinger

- Det var åpenbart noe som gikk galt, og de var ikke klar over dette, så de hadde ikke tilrettelagt for behovet ved denne bestemte inngangen der hun ankom, sier Eustice.

- Jeg vet at det er fremkommelighet for rullestol ved de fleste andre inngangene. Dette skjedde fordi hun åpenbart kom til en inngang som ikke hadde tilrettelagt for fremkommelighet, sier han.

Les også: Forsker: En klimaavtale uten sanksjonsmuligheter er lite verdt

- Skylder på gjesten

Den britiske ministeren blir imidlertid møtt med kritikk.

- Ikke akkurat den mest elskverdige responsen fra COP26-vertskapet å skylde på gjesten, sier Sarah Ludford fra det politiske partiet Liberaldemokratene.

Den israelske delegasjonen har nå sendt inn en formell klage til arrangørene av klimatoppmøtet, melder BBC. Israels statsminister Naftali Bennett sier via en israelsk offisiell tjenestemann, at han ikke vil delta på toppmøtet på tirsdag hvis ikke Elharrar får tilgang.

Israels statsminister har fortalt den britiske statsministeren Boris Johnson om hendelsen, noe som endte med at sistnevnte inviterte Elharrar til å delta på et møte mellom de to statsministrene på tirsdag.

Les også: President Biden duppet tilsynelatende av under åpningstalene på toppmøtet

Legger seg paddeflat

James Cleverly, som er ansvarlig minister for Midtøsten og Nord-Afrika ved det britiske utenriksdepartementet, sier i en uttalelse at han er «dypt skuffet og frustrert» over at Elharrar ikke fikk tilgang til klimatoppmøtet.

- Arrangementsstedet COP er utformet sånn at det skal være tilgjengelig for alle. Jeg har snakket med ministeren (Elharrar) om dette, og jeg ser fram til å møte henne, skriver Cleverly på en Twitter-melding.