*Nettavisen* Nyheter.

Ministeren nekter å dokumentere påstand

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Hevder økologisk mat er bra for helsa. Men nekter å fortelle hvorfor.

11.09.10 14:02

I TV 2 Nyhetene søndag kveld stod en ivrig landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) frem sammen med norske håndballstjerner i et skikkelig PR-stunt for å fremme økologisk mat.

Håndballstjernene skrøt av Brekks evner som keeper, og Brekk mente at folk burde bruke mer penger på økologisk mat fordi det er bra for kroppen, helsa og miljøet.

At frukt og grønt har positive helseeffekter er velkjent, men landbruksministerens påstander om positive helseeffekter ble aldri begrunnet.

- Ikke sunnere
Informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt sier økologiske produkter ikke har noe særlig å si for norske forbrukere.

- Det som har vært hevdet via forskningsrapporter over flere år er at man ikke har funnet noen ernæringsforskjeller mellom økologisk og tradisjonelt produsert mat, sier Kåsin til Nettavisen.

Dette understøttes av en undersøkelse fra britiske «Food Standard Agency» fra i fjor som viser at økologisk mat ikke gir konsumentene noen helsemessige fordeler sammenlignet med konvensjonelt fremstilt mat.

Les også: Økologisk mat ikke sunnere

- Se helheten
Nettavisen kontaktet landbruksministeren for å høre hva han mente med at det gir en helsemessig effekt.

- Jeg sa noe i de baner som at vi må spise økologisk mat for kroppen, helsa og miljøet. Vi mener det er viktig å se helhetlig på det økologiske miljøet, sier landbruksministeren til Nettavisen.

- Men hvilke helsemessige effekter har dette?

- Vi understreker helheten i dette. Vi har en målsetning om 15 prosent økologisk produksjon i Norge. Og det er er miljøvennlig, og dermed gir det en helsegevinst, sier han.

Vil ikke snakke om enkeltmennesker
- Men hvordan påvirker økologisk mat kroppen og helsa?

- Jeg trenger ikke understreke dette mer. Jeg vil ikke gå inn på en diskusjon om det individuelle, sier han.

- Jeg forstår fortsatt ikke hvordan økologisk mat er bra for kroppen?

- Jeg trenger ikke gå mer inn på det. Du får sitere meg på det jeg nå har sagt, avslutter Brekk.

Norge spesielt lite utsatt
Britt Kåsin påpeker at det i enkelte deler av verden, der det er masse forurensning fra tung industri og lignende, så kan det har noe for seg - men at Norge havner i en helt annen sfære.

- I det norske landbruket blir det brukt veldig lite hormoner, det er lite antibiotika og lite sprøyting generelt. For den vanlige forbrukeren føles det ikke så viktig, sier hun.

Informasjonssjefen understreker derimot at det er kraftige motstridende interesse på området.

- Det kom en engelsk forskningsrapport for rundt et år siden som hevdet å bevise at det var noe mer næringsstoffer i økologisk produsert mat enn i det tradisjonelle, men det er ikke skummelt å spise norske matvarer generelt, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag