*Nettavisen* Nyheter.

Ministerens selskap anmeldt

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Den nye fiskeriministerens oppdrettsselskap er politianmeldt for omfattende lakserømming.

20.10.09 16:52

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) opplevde en smule motbør på sin første dag som fiskeri- og kystminister. Det er nemlig på det rene at oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen AS, som ministeren eier ti prosent av, i høst er politianmeldt for omfattende lakserømming.

Les også: Fiskemillionær blir fiskeriminister

Det er ifølge anmeldelsen fra Norges Naturvernforbund heller ikke første gang det rømmer laks fra selskapets anlegg.

Gulrot eller pisk?
- Hvordan skal du som fiskeriminister kunne ta grep om oppdrettsnæringas lakserømminger?

- Null rømming er jo også næringas visjon og mål. Men jeg skal stige ned fra min høye hest, for også vi har opplevd rømming, sier Lisbeth Berg-Hansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Gulrot eller pisk mot lakserømming?

- Begge deler. Dette er noe vi snakker om i lunsjen hver dag hjemme, enten det er ledelsen eller de nede på merdekanten. Dette er lengst framme i pannebrasken på alle, hevder Berg-Hansen, som selv er oppdrettsmillionær.

Og mens Fiskarlaget og Fiskebåtredernes Forbund ønsket henne velkommen i jobben, er det sterk bekymring å spore blant kystfiskerne.

Fra styrerommet til Røkke
- At du kommer fra styrerommet i Røkkes Aker Seafoods får det til å gå kaldt nedover ryggen på lederen i Kystfiskarlaget, Paul Jensen. Har du forståelse for det?

- Jeg kan forstå det hvis man ikke kjenner meg. Jeg har full fokus på habilitet, kanskje litt for mye sier de som kjenner meg. Jeg skal være en like god minister for kystflåten som for alle andre, lover hun.

Det kystfiskerne frykter er at hun skal ta med seg ideer om ytterligere privatisering av fiskeressursene, samt avvikling eller svekkelse av Råfiskloven og Deltakerloven.

Ingen fasit
- Jeg sitter ikke med svar med to streker under når det gjelder utfordringene i fiskerinæringa. Her skal jeg sette meg ned med politisk ledelse i departementet, samt blant andre Fiskarlaget, og få laget en fullgod analyse. Blant annet vet vi at hvitfisksektoren sliter i dag, sier den nye ministeren.

Hun mener det er en myte at Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) og NHO, som hun har vært henholdsvis styreleder og visepresident i, kun representerer «de store» og «pengemakta».

- De fleste medlemmene er bitte små. Virkeligheten er ofte mer nyansert enn det som beskrives. (ANB)

Ikke fornøyd
Lederen i Norges Kystfiskarlag, Paul Jensen, jubler ikke over den nye ministeren.

- Jeg er svært bekymret over at hun kommer fra både Røkkes styre og oppdrettsnæringa. Hun har ikke utmerket seg i noen retning når det gjelder den tradisjonelle fiskerinæringa, sier Jensen.

- At hun kommer fra Røkke er det mest bekymringsfulle. Der i gården kjører man et knallhardt løp mot Råfiskloven og Deltakerloven. Hun kommer direkte fra dette styrerommet, sier Jensen.

Han frykter også at Norge kan oppleve chilenske tilstander i oppdrettsnæringa, altså en økologisk katastrofe, hvis man fortsetter i samme lei som i dag.

Fiskarlagets leder Reidar Nilsen er imidlertid godt fornøyd. Det er ikke noen hemmelighet at han ikke har vært noen tilhenger av Helga Pedersen, som han mener har brutt de tidligere så tette båndene mellom Ap og Fiskarlaget.

- Jeg ser på Lisbeth Berg-Hansen som en dyktig person, og jeg har kjent henne i mange år. At hun kommer fra oppdrettsnæring og Røkke betyr ingen ting. Hun vil bli en god fiskeriminister, sier Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.