RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Shutterstock/Nettavisen)

Minnekort på 2000 gigabyte

Sist oppdatert:
Dagens mest populære minnekort går en lys fremtid i møte.

Dagens utvilsomt mest populære minnekortteknologi er SD-kortene, som brukes i kameraer, mobiltelefoner, spillkonsoller, GPS-er og andre enheter.

Maksgrensen nærmer seg
Problemet med de originale SD-kortene var at de hadde en teoretisk maksimalgrense på 4 gigabyte, noe som fort gjorde det vanskeligere å følge med på utviklingen. For noen år siden dukket derfor SDHC-kortene opp (SD High Capasity), noe som økte grensen til 32 gigabyte, men som beholdt den samme fysiske formen som de tradisjonelle kortene.

Men minneteknologien går rivende fort, og 32 gigabyte begynner allerede å se litt lite ut. Enkete har sett på dette som en potensiell stille død for hele formatet. Med digitalkameraer med skyhøy oppløsning og plasskrevende RAW-formater, og ikke minst ønske om å lagre store mengder høyoppløst video, så forsvinner gigabytene fort.

Nye generasjonen SD-kort
På CES-messen i Las Vegas har derfor gruppen bak SD-formatet nå lansert neste generasjons SD-kort: SDXC (Secure Digital eXtended Capasity). Og med disse nye kortene har de virkelig hevet grensen for hvor mye plass de, i teorien, kan presse inn på et lite kort. De nye kortene trenger nemlig ingen endringer før de passerer 2000 gigabyte – 64 ganger så store som dagens maksimalgrense tillater.

Dermed bør det ikke være noen grunn for produsenter å se seg om etter konkurrerende minneformater som xD og MemoryStick med det første.

Høyere hastigheter
Samtidig økes den mulige overføringshastigheten betydelig. De nye kortene skal kunne ha lese- og skrivehastigheter på hele 300 megabyte per sekund – men de første kortene som kommer i år vil ikke kunne ha høyere hastigheter enn 104 megabyte per sekund. Det bør likevel være mer enn nok.

- SDXC kombinerer høyere kapasiteter med raskere overføringshastigheter for å utnytte NAND-minneteknologien. Med industrien i ryggen, gir SDXC produsentene muligheten til å etterkomme kundenes krav for mer avanserte funksjoner og muligheter i forbrukerprodukter, sier James Taylor, sjef for SD Association i en pressemelding.

Ikke superkort i morgen
Denne annonseringen betyr på ingen måte at vi kommer til å få se minnekort på 2 terrabyte i løpet av kort tid, men det betyr at SD-teknologien kommer til å leve langt inn i fremtiden, og at produsentene ikke trenger å bekymre seg for å ikke kunne lage større minnekort.

Oppdatering: Sony og SanDisk har på CES annonsert at også deres MemoryStick Pro/Micro-brikker vil få samme oppgradering til maksimalt 2 terabyte. Noe navn er så langt ikke offentliggjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere