Gå til sidens hovedinnhold

- Minner om formynderstat

Jonny Bråthen mener det er noe stort tull at arbeidsgiveren hans, Sørum kommune, nekter ham å røyke i arbeidstiden. En arbeidsrettsekspert mener røykeforbudet er ulovlig.

For de rundt 20 prosentene av Sørum kommunes tusen ansatte som røyker, var første arbeidsdag etter juleferien ekstra spesiell i år, skriver Romerikes Blad.

Etter 1. januar må de nemlig vente helt til arbeidsdagen er slutt, og til de er utenfor arbeidsgivers eiendom, før de får lov til å ta seg en etterlengtet blås.

Selv ikke matpausene kan benyttes til et trekk av sigaretten.

Reaksjoner
Reaksjonene lot ikke vente på seg da røykeforbudet ble vedtatt en måned før jul. Og alle har ikke slått seg helt til ro med forbudet ennå.

- Jeg synes røykeforbudet er noe stort tull, for å si det forsiktig. Det minner om en formynderstat, som skal bestemme alt hva vi skal få gjøre og ikke gjøre. Selv har jeg røyket i mange år og har ingen planer om å slutte, sier Jonny Bråthen (73), som jobber 50 prosent i Sørum kommune, til rb.no.

Han har vanskelig for å skjønne hvorfor ansatte ikke kan ta seg en blås, for eksempel hvis de står ute alene.

- Jobben min går ut på å kjøre rundt i kommunen med ulike varer. Hvorfor skal ikke jeg kunne stoppe et sted langs veien og ta en røyk ute i det fri? undrer Bråthen.

Tviler på lovligheten
Jonny Bråthens synspunkt får støtte fra spesialist i arbeidsrett, advokat Harald Pedersen i Arbeidsrettsadvokatene.

Han mener Sørum kommune går lengre enn regelverket tillater, når de bestemmer at arbeidstakere ikke skal få røyke i arbeidstiden.

- Et så bredt forbud vil favne for vidt, etter mitt skjønn. Det er forskjell på å nedlegge røykeforbud i arbeidslokalene til kommunen og å nedlegge forbud generelt mot arbeidstakere i arbeidstiden. Arbeidstakerne kan ikke nektes å utføre lovlige aktiviteter i små korte pauser i arbeidstiden når de oppholder seg andre plasser enn i arbeidsgivers lokaler, sier Pedersen til Romerikes Blad.

Rådmann Rannveig Eidet i Sørum mener imidlertid at kommunen har sitt på det tørre.

- Jus er tolkning. Man finner nøyaktig samme røykeforbud i flere norske kommuner. Vi mener å ha innført et lovlig vedtak, fattet i arbeidsmiljøutvalget, sier Eidet til Romerikes Blad.

Per Inge Torkelsen: – Trist

Ikke røykepoliti
Hovedtillitsvalgt Wenche Mjønerud i Sørum kommune understreker at det ikke vil bli oppnevnt noe røykepoliti som skal passe på at ingen smugrøyker.

- Selvjustisen må gjelde, og vi ønsker ingen angiverkultur blant kollegaene. Vi fikk mange sinte og frustrerte tilbakemeldinger da forbudet ble vedtatt, men nå ser det ut til å ha roet seg. Jeg tror dette vil være positivt for de fleste, sier Mjønerud.

Johnsen stumper røyken
Ordfører Hans Marius Johnsen (Ap) er selv mangeårig røyker.

Nå er han i ferd med å venne seg til en røykfri tilværelse – også privat.

- Røykeforbudet i arbeidstiden var nok det lille dyttet i ryggen som jeg trengte for å kutte ut røyken helt. Nå har jeg ikke røyket på fire dager, og det har gått bra hittil. Det skal bli spennende å se om vi blir en kommune full av røykeabstinenser, men jeg tror røykeforbudet på sikt vil ha positiv effekt – blant annet helsemessig, sier Johnsen.<t-2>

Ned med sykefraværet
Målet med røykeforbudet er å få ned sykefraværet blant kommunens ansatte.

- Vi håper antallet røykere reduseres, og at dette skal ha positiv effekt på sykefraværsstatistikken, sier rådgiver og medlem i arbeidsmiljøutvalget i Sørum, Ingvild Syvertsen.

Les flere nyheter fra Romerike hos rb.no

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken