RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minner om rakettforbudet

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Norsk brannvernforening minner om at det er forbudt for privatpersoner å skyte opp raketter med styrepinne.

Oslo (ANB): Etter at rakettforbudet ble innført høsten 2008, er antall personskader i forbindelse med bruk av fyrverkeri mer enn halvert.

Også fyrverkeri som kan forveksles med leketøy ble forbudt. Det er tillatt å kjøpe og bruke bakkefyrverkeri.

Les om skadene: Slik kan det gå på nyttårsaften

- Fornuftig tiltak
Årlig fører bruk av fyrverkeri til bygningsbranner, skogbranner og gressbranner. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ble det i fjor registrert 61 personskader mot 155 personskader året før. Ni personer fikk øyeskader, mot 23 året før.

Administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening understreker at skadestatistikken må vurderes over flere år før det kan trekke klare konklusjoner.

- Men så langt tyder mye på at forbudet mot kjøp og bruk av raketter med styrepinner for privatpersoner har vært et fornuftig tiltak, sier han til eget nettested.

Det er fortsatt anledning for privat kjøp og bruk av såkalte effektbatterier som plasseres på bakken. Aldersgrensen for kjøp og bruk av slikt fyrverkeri er satt til 18 år.

- Effektbatterier er mer stabile og mindre utsatt for å velte enn raketter med styrepinne. Like fullt dreier det seg om sprengstoff som kan medføre personskader dersom det ikke håndteres med forsiktighet, sier Dagfinn Kalheim.

Det er altså 18-års aldersgrense for både kjøp og bruk av fyrverkeri. Unntaket er mindre stjerneskudd, som har 16-års aldersgrense. Små stjerneskudd kan barn bruke så lenge de er under oppsikt av voksne.

Obligatorisk kurs
DSB opplyser at kommunene kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Det kan for eksempel være totalforbud mot bruk av fyrverkeri på steder med vernet bebyggelse eller ekstra stor brannfare. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom klokken 18 og 02.

Gjennom et eget EU-direktiv er det innført strengere kompetansekrav til blant annet fyrverkeriforhandlere, importører og profesjonelle pyroteknikere. Fra 2010 må disse gjennomgå et obligatorisk teorikurs og bestå en tilhørende prøve.

- Dette er en ny kurs- og sertifiseringsordning som Norsk brannvernforening administrerer og utfører på vegne av DSB. I løpet av 2010 håper vi å få avviklet om lag 100 kurs over hele landet, opplyser Dagfinn Kalheim.

Ulovlig fyrverkeri
Tollvesenet minner om at det ikke er lov å ta med seg fyrverkeri fra utlandet til Norge.

- Det er et absolutt forbud mot innførsel av fyrverkeri for privatpersoner, opplyser underdirektør Anita Graff i Toll- og avgiftsdirektoratet.

- All erfaring tyder på at Tollvesenet også i år kommer til å beslaglegge noe fyrverkeri i løpet av jule- og nyttårstiden, men det ser ut til at flere og flere er klar over forbudet. De siste årene har det også vært innstramminger i salget av fyrverkeri i Sverige, sier Graff. (ANB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere