Minnes Nelson Mandela - følg begivenhetene direkte

Foto: Pedro Ugarte (AFP)

- Madiba var en av de siste frigjørere i det 20. århundre, sa USAs president Barack Obama.

10.12.13 13:57

- Ved Madibas bortgang må vi spørre oss selv hva vi har lært av ham. Det er et spørsmål jeg stiller meg selv - både som president og menneske. Hvor godt har vi levd etter hans ideal i våre egne liv? sa USAs president Barack Obama i sin minnetale for Nelson Mandela i Johannesburg tirsdag.

Følg livedekningen fra minneseremonien og se flere bilder lenger ned i saken.

- Han får meg til å ville bli et bedre menneske, sa Obama.

- Kampen er ikke over
Obama understreket at Nelson Mandelas kamp ennå ikke er over, men må føres videre av andre.

- Folk forfølges fortsatt for sin politiske overbevisning, sin rase og for hvem de elsker verden rundt. Det skjer fortsatt i dag, sa Obama.

- For mange ledere sier de lever etter Madibas prinsipper, men tåler ikke opposisjon i sitt eget folk, la han til.

- Det er en ære å være her og feire et liv uten like. Til folket i Sør-Afrika, folk av alle raser, verden takker dere for å dele Nelson Mandela med oss. Hans kamp var deres kamp, hans triumf, var deres triumf, innledet Obama sin tale, som ble møtt med stående applaus.

Sammenlignet med Gandhi og King
Obama sa det var vanskelig å holde minnetale over en av «historiens giganter».

- Madiba var en av de siste frigjørere i det 20. århundre, sa Obama og sammenlignet Mandela med Gandhi og Luther King jr.

- Det er fristende å huske Nelson Mandela som et ikon. Men Madiba selv motsatte seg et slikt livløst portrett. I stedet insisterte han på å dele sin tvil og sin frykt med oss. Jeg er ingen helgen, sa han. Han var ikke en byste hugget ut av marmor, men en mann av kjøtt og blod, sa Obama.

- Mandela lærte oss om både handlingenes og ideenes kraft. Han forsto at tanker ikke kunne temmes av fengselsmurer eller en snikskytters kule, sa han videre.

Foto: Ben Curtis (AP)

DIREKTE: Følg NTBs livedekning fra minneseremonien for Nelson Mandela her.

HTML EMBED

Ledere fra hele verden
Over 90 ledere fra hele verden - blant dem 70 sittende statsledere - hadde tatt turen til Sør-Afrika for å delta på minneseremonien.

De frammøtte på det store fotballstadionet i Soweto i Johannesburg brøt ut i sang og dans da Sør-Afrikas president Jacob Zuma og en rekke statsledere ankom for å minnes frihetsforkjemperen og tidligere president. Nelson Mandela døde 5. desember. Han ble 95 år gammel.

Seremonien ble innledet klokka 11 norsk tid med den sørafrikanske nasjonalsangen.

- Lenge leve Nelson Mandela, sa konferansieren, ANCs nestleder Cyril Ramaphosa, da han innledet seremonien.

- Mistet en far
- Sør-Afrika har mistet en helt, en far. Verden har mistet en elsket venn og mentor. Mandela var mer enn bar en av våre største ledere. Han ledet ved eksempel. Han oppga alt han hadde for frihet, likhet og demokrati. Han var sint på urettferdighet, ikke på enkeltindivider, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon i sin tale.

- Også en gledesdag
Fra Norge stiller statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon.

- Det er på en måte en trist dag. Samtidig tror jeg at sørafrikanerne kommer til å gjøre dette til en gledesdag også, sa Solberg til NTB i forkant av markeringen.

Hun er ikke i tvil om at verden har mye å lære av Mandela.

Foto: Tore Meek

- Jeg tror det som virkelig står igjen, det som er arven hans, det er forsoningsarbeidet. Ja, man skal alltid finne sannheten, men man skal ikke på en måte lete etter hevnen. Man må forsone seg for å komme videre, sier Solberg.

Les også: Mandelas liv i bilder

Foto: Ben Curtis

Kongelige og statsledere
USAs president Barack Obama hans kone Michelle og tre av hans forgjengere er til stede. Det samme er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, britenes statsminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande og Irans Hassan Rouhani, Cubas Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe. Flere lands kongehus er også representert, blant annet Storbritannias, Sveriges og Danmarks.

Foto: Ben Curtis

Foto: Roberto Schmidt

Se hele programmet for seremonien her (PDF)

Sør-Afrikas president Jacob Zuma kom ved 09.30-tiden norsk tid sammen med sin kone Thobeka. Også tidligere president Frederik Willelm de Klerk, som Mandela delte fredsprisen med i 1993, har ankommet.

Den fire timer lange seremonien finner sted på Soccer City stadium i Johannesburg, der Mandela gjorde sin siste offentlige opptreden i forbindelse med fotball-VM i 2010. De prominente gjestene får følge av rundt 80.000 sørafrikanere.

En sikkerhetsplan man har jobbet i hemmelighet med i flere år settes nå ut i livet, ifølge CNN. Myndighetene setter inn en militær elitestyrke og skarpskyttere for å sikre stadionanlegget der seremonien skal foregå. Helikoptere og militærfly er i lufta.

Allerede grytidlig tirsdag morgen begynte folk å strømme til stadionet for å sikre seg en plass under minneseremonien.

Obama på plass
USAs president Barack Obama er blant dem som er kommet til Johannesburg for å takke sitt forbilde. Han ankom i presidentflyet Air Force One tirsdag morgen sammen med kona Michelle. Med i flyet var også Obamas forgjenger George W. Bush og hans kone Laura og tidligere utenriksminister Hillary Clinton.

Obama skal tale under seremonien. Det skal også Kinas visepresident Li Yuanchao, Cubas president Raul Castro og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, Sør-Afrikas president Jacob Zuma og fire av Mandelas 18 barnebarn.

«Farvel Tata Madiba», lyder teksten på et av bannerne som pryder innkjøringsveiene til Johannesburg.

Mandela fikk fem år som president, før han insisterte på å overlate posten til en etterfølger. Han fikk leve 14 år til, før han gikk bort torsdag, 95 år gammel. Nå er Sør-Afrika midt i en ti dager lang sørgeperiode for den svært avholdte lederen.

Mannen vil for evig og alltid vil bli stående som et symbol på fred og forsoning.

Fra Sverige stiller kronprinsesse Victoria og statsminister Fredrik Reinfeldt, fra Danmark kommer kronprins Frederik og statsminister Helle Thorning-Schmidt og fra Finland stiller president Sauli Niinistö.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Vår tids største leder

Kamp mot aids
Mandela tilbrakte 27 år i fengsel før han ble satt fri og deretter ble president. De siste årene før sin død var han svekket av sykdom, men han var svært aktiv de første årene av sin pensjonisttilværelse.

HTML EMBED

Mandelas engasjement i kampen mot aids var dypt og personlig, noe som blant annet skyldtes tapet av sønnen Makgatho, som døde av sykdommen i 2005.

Ingen andre land i verden har flere hivpositive enn Sør-Afrika, der 6,1 millioner – rundt 18 prosent av den voksne befolkningen – nå er smittet.

HTML EMBED

- Gi barna kjærlighet, fred og latter, ikke aids, lød den aldrende statsmannens budskap.

Et budskap som er like viktig i dag, i et land der over 400.000 barn alt er hivsmittet.

Historisk sted
Minneseremonien tirsdag finner sted på samme sted hvor Nelson Mandela holdt sin første tale etter løslatelsen i 1990, og det var også her minneseremonien for Tambo ble holdt i 1993.

Nå er det Tata Madiba det skal tas farvel med, en av de største lederne verden noensinne har sett. Madiba er navnet stammen hans ga ham, Tata betyr far.

Foto: Kai Pfaffenbach

TWITTER: Se Twitter-meldinger fra den sørafrikanske regjeringen.

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.