RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minoritetsungdom velger bort læreryrket

Oslo (NTB): Ungdom med innvandringsbakgrunn er klart overrepresentert på medisinutdanning. Men nesten ingen velger lærerutdanning.

En fersk rapport fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU STEP) viser at kun 0,9 prosent av studerende andregenerasjonsinnvandrere velger seg læreryrket. Den tilsvarende andelen blant etnisk norske ungdommer er 4,2, skriver studentavisen Universitas.

Rektor ved Gamlebyen skole, Karin Eger, mener årsaken er læreryrkets lave status.

- Grunnen til at det er få minoritetsungdommer som vil bli allmennlærere, er akkurat den samme som at det er få etnisk norske. Det er rett og slett ikke status å jobbe som lærer lenger. Det er synd, det er tross alt Norges viktigste yrke, sier Eger.

Helga Hjetland i Utdanningsforbundet mener rapporten belyser et leit fenomen hva angår minoritetsungdom og setter sin lit til at det nye prosjektet Gnist, et femårig tiltak for å heve læreryrkets status og bedre rekrutteringen, vil ha effekt på andelen minoritetsungdom i lærerutdanning.

- Vi vil igjen gjøre det attraktivt for ungdom å velge læreryrket, og vi vil ha spesielt fokus på rekruttering av minoritetsungdom, sier Hjetland.

På medisinstudiet ved Universitetet i Oslo er situasjonen motsatt. Hele 12,6 prosent av studerende andregenerasjonsinnvandrere tar medisin, sammenlignet med 2,3 prosent etniske norske. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere