Gå til sidens hovedinnhold

Minst 1200 omkommet

Myndighetene på Filippinene sliter med å få oversikt over omfanget av ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan.

MANILA (NTB-Reuters): Minst 1.200 mennesker har trolig omkommet i tyfonen Haiyan, ifølge Filippinenes Røde Kors.

Generalsekretær Gwendolyn Pang sier tallet kommer fra foreløpige rapporter som hjelpeorganisasjonen har mottatt fra sine folk i byen Tacloban og provinsen Samar.

- Om lag 1.000 lik er sett flytende i sjøen utenfor Tacloban, mens det er meldt om minst 200 døde i Samar, sier Pang.

Tyfonen Haiyan traff Filippinene med voldsom styrke fredag, og det er den kraftigste som noensinne er registrert over land i det sørøstre Asia.

Les også: Nordmenn frykter for slektninger på Filippinene

Sliter med å få oversikt
Myndighetene har slitt med å få oversikt over omfanget av ødeleggelsene fordi store deler av kommunikasjonen til området er brutt.

Men TV-bilder og pressefotografier viser enorme ødeleggelser og hele bydeler som er knust til pinneved i Tacloban, der nordmannen Erlend Johannesen driver et barnehjem. Venner og familie i Norge har ikke hørt fra ham siden fredag ettermiddag.

Haiyan var lørdag på vei mot Vietnam, der den ventes å treffe land ved 7-tiden søndag lokal tid.

TV-bilder fra Filippinene viser hvordan hele bydeler i Tacloban er knust til pinneved. Sjefen ved flyplassen i byen forteller at han i morgentimene lørdag så rundt hundre lik bare rundt flyplassen, og minst like mange som var skadd i uværet.

- Terminalen og tårnet, inkludert kommunikasjonsutstyret, ble ødelagt, forteller nestlederen for Filippinenes luftfartstilsyn, John Andrews, etter å ha vært i kontakt med flyplassjefen.

Følg Twitter-meldingene om tyfonen her. Saken fortsetter under boksen.

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Sender soldater
Regjeringshæren på Filippinene har sendt 15.000 soldater til området, hvor de skal bistå i arbeidet med å samle sammen de døde og hjelpe de overlevende.

- Vi flyr inn nødhjelp, materialer og kommunikasjonsutstyr, sier talsmann for hæren, oberstløytnant Ramon Zagala.

En lokal TV-journalist forteller at han så rundt 20 omkomne i en kirke i Palo, en landsby ved kysten om lag 10 kilometer sør for Tacloban.

Jevnet med jorda
- Vi har mottatt rapporter om sammenraste bygninger, hus som er jevne med jorda, stormflo og jordskred, forteller ledere for Røde Kors på Filippinene, Gwendolin Pang.

Brutt forbindelse
Områdene Guiuan og Tacloban øst i landet var blant de første som ble rammet da tyfonen Haiyan slo inn over land natt til fredag med vindkast på over 75 sekundmeter, regn og 5-6 meter høye bølger.

Telefonforbindelsen til området er brutt, og myndighetene frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige etter hvert som man får bedre oversikt.

- Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, konstaterer lederen for det nasjonale krisedirektoratet, Eduardo del Rosario.

Over 800.000 mennesker er evakuert fra kystområdene, men mange befant seg likevel i området som ble hardest rammet.

HTML EMBED
Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken