Minst 16 drept av bombe i Nigerias hovedstad

Minst 16 mennesker ble drept i en kraftig bombeeksplosjon i utkanten av Nigerias hovedstad Abuja torsdag kveld som Boko Haram trolig står bak.

Bombeeksplosjonen skjedde tett ved busstasjonen i forstaden Nyanya, samme sted der 75 mennesker ble drept av en bombe 14. april, opplyser en tjenestemann.

Sjefen for landets krisemyndigheter, Muhammad Sani Sidi, sier at det var en bil fullpakket med eksplosiver som gikk i lufta i 20-tiden, bare 50 meter fra der det forrige attentatet skjedde.

En journalist sier han så ni forbrente lik på Asokoro-sykehuset, og et annet vitne sier han så minst sju lik som kom inn til sykehuset.

Øredøvende

– Det var en øredøvende eksplosjon, så sto området rundt Nyanya-broen i flammer, sier vitnet Joe Udofia og legger til at det var mange mennesker på stedet.

Lateef Adebayo sier at det var mange lik på attentatstedet, og at mange sykebiler var på vei. På grunn av tett trafikk hadde sykebilene problemer med å komme fram til stasjonen.

Redningsarbeidet var vanskelig fordi det allerede var mørkt, og gatebelysningen i området er dårlig.

Boko Haram

Ingen har påtatt seg ansvaret for attentatet, men mistanken peker mot Boko Haram, den ekstreme islamistiske gruppa som har drept tusener av mennesker de siste fem årene.

Lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, tok på seg ansvaret for angrepet i april i et videoopptak som AFP har sett. Det angrepet var det verste bombeangrepet i Nigerias historie.

Mye av Boko Harams virksomhet har den siste tiden vært i det nordøstlige Nigeria, som er gruppas historiske kjerneområde. Over 1.500 mennesker er drept av gruppa hittil i år.

Utfordring

To angrep på rad på få uker bare noen få kilometer fra regjeringsbygningene viser hvor alvorlig situasjonen er i ferd med å bli.

President Goodluck Jonathan har måttet tåle sterk kritikk for myndighetenes manglende evne til å få bukt med opprørerne, til tross for en massiv militær innsats som tar sikte på å knuse Boko Haram.

Mange nigerianere sier at de militære er like brutale som opprørerne.

Angrepet er en utfordring for Jonathan, som har trappet opp sikkerheten mange hakk foran en Afrika-konferanse i regi av Verdens økonomiske forum, dit internasjonale ledere, politikere, næringslivsfolk og organisasjonsfolk kommer.

6.000 politifolk er satt inn for å beskytte Kinas statsminister Ki Keqiang og en rekke afrikanske ledere.

Jenter bortført

Bombeangrepet skjer bare uker etter en av Boko Harams mest sjokkerende aksjoner, da over 200 unge jenter ble kidnappet fra en skole i det nordøstlige Nigeria. Noen av dem greide å rømme, men resten er fortsatt savnet.

Boko Haram har som mål å opprette en streng islamsk stat i Nord-Nigeria. For å oppnå det angriper de skoler, kirker, moskeer og andre symboler på regjeringens makt og myndighet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.