*Nettavisen* Nyheter.

Minst 27 omkom i flomkatastrofe i Sørøst-Asia

Enorme vannmasser og leirskred har trolig tatt livet av flere hundre mennesker i Myanmar, selv om bare 27 omkomne er registrert så langt.

Titalls personer har også omkommet i vannmassene i Nepal, Pakistan og Vietnam. Regntiden har vært usedvanlig kraftig den siste uken, og vannets herjinger er langt fra over. Det bøtter fortsatt ned over store områder.

Redningsmannskaper sliter med å nå fram til de mest uveisomme deler av landet. Regjeringen i Yangon har erklært de fire verst rammede områdene i det sentrale og vestlige Myanmar som nasjonale katastrofeområder.

Under vann

Den siste oversikten mandag formiddag viser at minst 150.000 mennesker har fått hus og jorder satt under vann. Det som før var dyrkbar mark, er blitt innsjøer. Provisoriske veier og stier er blitt gjørmehav, og på bakken er det nesten umulig å få fram utstyr.

– Tallet på døde i delstaten Rakhine alene vil komme opp i flere hundre. Det er mange steder vi ikke har nådd fram til, og vi kan bare gjette hvordan det ser ut i de mest utilgjengelige områdene, sier Hla Saw. Han er høyt rangert medlem av Arkan-partiet.

Det er syklonen Komen som står bak uværet. Den slo inn over land i Bangladesh torsdag og fortsatte mot Myanmar og Vietnam.

Frivillige

Presidenten for det nasjonale Røde Kors sier at frivillige vanligvis klarer utfordringene når det er flom i et begrenset område.

– Men dette har rammet digre områder, og de frivillige har store problemer med å ta seg fram, sier Hla Swe.

Myanmars militærjunta fikk kritikk for den manglende innsatsen i 2008, under den forrige katastrofen. Den gang tok tyfonen Nargis livet av 150.000 mennesker. Denne gang har regjeringen vært mer på banen. Både presidenten og flere medlemmer av regjeringen har inspisert redningsarbeidet flere steder og lover forsterket innsats. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag