RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 300 har druknet

Foto: Google Maps.
Sist oppdatert:
Flere hundre savnet i havet utenfor Libya etter at to skip har forlist.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon bekrefter tirsdag morgen at 300 mennesker har druknet etter at flere fartøy forliste utenfor kysten av Libya natt til tirsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Talsmann for organisasjonen, Jean-Philippe Chauzy, har fått dette bekreftet fra diplomatkilder, og han legger til at kraftig vind kan ha forårsaket at fartøyene kantret.

Hadde ingen livbåter
Organisasjonen opplyser at det kan ha vært så mye som tre fartøy som forliste utenfor kysten av Libya. Alle skipene manglet livbåter, melder Reuters.

- Opp til tre båter synes å ha sunket utenfor kysten av Libya. Disse båtene hadde ingen form for livredningsutstyr om bord. Det ser ut til at mer enn 300 mennesker har forsvunnet på havet. De befant seg ikke i en svømmedistanse til kysten, sier Chauzy til Reuters.

Det ene skipet, en skrøpelig fiskebåt, skal ha hatt 253 mennesker om bord. 21 var natt til tirsdag funnet omkommet, mens skjebnen til de øvrige var uviss.

Skipet sank rundt 30 kilometer utenfor kysten av Libya, kort tid etter at det forlot Sidi Bilal nær hovedstaden Tripoli søndag.

Minst ti av de omkomne var egyptere, mens de øvrige båtflyktningene kom fra en rekke afrikanske land.

Reddet
Det andre skipet hadde hele 365 mennesker om bord da det forliste. Den libyske kystvakten opplyser at 23 passasjerer er berget, mens 342 fortsatt er savnet.

Flere andre skip med båtflyktninger på vei til Europa skal være i store vansker i det samme farvannet.

- Vi har informasjon om at ytterligere to skip er i drift utenfor kysten av Libya, men vi vet ikke eksakt hvordan forholdene er der eller hvor mange båtflyktninger som er om bord, opplyser en talsmann for libyske myndigheter.

Så langt har det ikke kommet noe informasjon om det tredje skipet.

Menneskesmuglere
Libya er et populært utgangspunkt for afrikanere som forsøker å ta seg ulovlig inn i Europa.

Hundretusenvis tar seg først strøjobber i Libya for å tjene penger til å betale menneskesmuglere for å frakte dem over Middelhavet, ofte om bord i skrøpelige og overlessede farkoster.

Den farefulle ferden har kostet tusenvis av båtflyktninger livet, noen av dem etter å ha blitt tvunget over bord utenfor kysten av Italia.

Libya inngikk for få uker siden en avtale med Italia om å slå hardere ned på trafikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere