RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DUARTE SA (REUTERS)

Minst 32 mennesker omkommet i uvær

Sist oppdatert:
Kraftig uvær herjer den populære ferieøya Madeira.

Minst 32 mennesker er omkommet i kraftig uvær på ferieøya Madeira, opplyser Portugals innenriksminister Rui Pereira, ifølge Diário Digital.

Er du på Madeira? Kontakt oss på 21006010 eller send SMS/MMS til 2030

Den sterke vinden og det kraftige regnfallet har forårsaket flom og jordskred, og en rekke trær har rast sammen. Det er spesielt den sørlige delen av øya som er rammet. Både hus og bruer er ødelagt, og strømlinjer og telefonforbindelsene er brutt flere steder, melder Sky News.

Portugisiske myndigheter vurderer nå å erklære unntakstilstand i landet, melder den britiske nyhetskanalen.

Ifølge nyhetsbyrået Lusa er over 60 mennesker blitt behandlet på sykehus.

Oppfordres til å bli inne

Flyplassen i hovedstaden Funchal, Figo Maduro, er stengt for trafikk, og borgermesteren i byen Miguel Albuquergue oppfordrer alle om å holde seg innendørs.

Ifølge sivilforsvaret på øya er det svært mange personer som har behov for hjelp, og både leger og helsepersonell er innkalt for å hjelpe. Men det kraftige uværet skaper problemer for hjelpemannskapene.

- Kan ikke utelukke noe

Ifølge pressevakt Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet (UD) har de foreløpig ikke fått meldinger fra berørte nordmenn.

- Vi har ikke full oversikt, men har ikke fått noen meldinger så langt som tyder på at nordmenn er berørt. Nordmenn som reiser på ferie har jo ikke meldeplikt, så vi vet ikke hvor mange som eventuelt befinner seg i området, sier Svenungsen til Nettavisen.

Men han kan ikke utelukke at det befinner seg nordmenn på øya.

- Vi kan ikke utelukke noe, men vi får jo først beskjed dersom norske borgere tar kontakt med utenrikstjenesten fordi de har behov for hjelp, eller dersom vi blir kontaktet av portugisiske myndigheter. Foreløpig har det ikke skjedd, sier Svenungsen.

200 nordmenn på øya

200 nordmenn er for øyeblikket på Madeira gjennom charterselskapet Solia, melder Dagbladet. Administrerende direktør Gunder Moe forteller at foreløpige meldinger sier at ingen av dem er berørt.

- Vi har vært i kontakt med alle våre hoteller bortsett fra to, og fått beskjed om at ingen av våre turister er rammet. Ut ifra tilbakemeldingene vi har fått er det medlemmer av lokalbefolkningen som har omkommet, sier Moe til avisen.

Lover støtte

Portugals statsminister Jose Socrates sier han er sjokkert og i sorg over de store ødeleggelsene, og lover støtte til øybeboerne.

Den populære turistøya ligger rundt 900 kilometer utenfor kysten av Portugal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere