*Nettavisen* Nyheter.

Minst 330 nordmenn i tyfonområdene

Foto: Romeo Ranoco (Reuters)

Utenriksdepartementet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra pårørende i Norge.

09.11.13 20:39

MANILA/OSLO (NTB): Engstelige pårørende har kontaktet Utenriksdepartementet etter at flere nordmenn på Filippinene ikke har gitt lyd fra seg. Minst 1.200 mennesker har omkommet i tyfonen Haiyan, melder Filippinenes Røde Kors.

Generalsekretær Gwendolyn Pang sier tallet kommer fra foreløpige rapporter som hjelpeorganisasjonen har mottatt fra sine folk i byen Tacloban og provinsen Samar.

- Om lag 1.000 lik er sett flytende i sjøen utenfor Tacloban, mens det er meldt om minst 200 døde i Samar, sier Pang til Reuters.

Bekymret for nordmenn
Utenriksdepartementet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra pårørende i Norge som ikke kommer i kontakt med nordmenn som er på Filippinene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD.

- Vi jobber nå med å sjekke ut bekymringsmeldingene, men vi har ingen konkret informasjoon om at nordmenn er direkte rammet, understreker Enstad.

Erlend Johannesen diver barnehjemmet Streetlight i Tacloban. Lenge var det ikke vært mulig å nå ham ettersom telefonnettet brøt sammen som følge av den kraftige tyfonen. I ettermiddag fikk han imidlertid meldt fra om at han har det bra. Utenriksdepartementet har imidlertid ikke full oversikt over alle nordmenn som befinner seg i området.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har ikke full oversikt
Det befinner seg anslagsvis 200 nordmenn på Filippinene og 130 i Vietnam, opplyser Enstad, men hun presiserer at tallene kun omfatter dem som frivillig har valgt å registrere seg ved de norske utestasjonene i landene. Dermed kan det være flere nordmenn i de tyfonrammede områdene uten at myndighetene kjenner til det.

– Nordmenn reiser over hele verden uten at vi får beskjed om det, sier Enstad til NTB.

UD har foreløpig ikke mottatt konkrete meldinger om at nordmenn er skadd eller savnet etter at den voldsomme tyfonen Haiyan rammet Filippinene fredag. 1.200 mennesker fryktes omkommet i uværet.

– Ambassaden bruker sine nettverk til å prøve å få kontakt med den enkelte. Men det er svært vanskelig ettersom både telefon- og strømnettet er nede, sier Enstad.

Voldsom styrke
Tyfonen Haiyan traff Filippinene med voldsom styrke fredag og er den kraftigste som noensinne er registrert over land i det sørøstre Asia.

Myndighetene har slitt med å få oversikt over omfanget av ødeleggelsene fordi store deler av kommunikasjonsnettet til området er brutt sammen.

Men TV-bilder og pressefotografier viser enorme ødeleggelser og hele bydeler som er knust til pinneved i Tacloban, der nordmannen Erlend Johannesen driver et barnehjem. Venner og familie i Norge har ikke hørt fra ham siden fredag ettermiddag.

Haiyan var lørdag på vei mot Vietnam, der den ventes å treffe land ved 7-tiden søndag morgen lokal tid. (©NTB)

Følg Streetlight på Facebook her

KART: Her kan du følge tyfonens bane.

HTML EMBED

DIREKTE: Følg Twitter-meldingene om tyfonen Haiyan her:

HTML EMBED
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.